5 tips voor een succesvol pilotproject voor elektrische wagenparken

(Blog) In steeds meer Europese binnensteden worden voertuigen met verbrandingsmotoren geweerd. Het wordt daarom belangrijk om elektrische wagenparken als alternatief te bekijken. Maar zomaar overschakelen naar elektrisch rijden is niet altijd verstandig en kan leiden tot kostbare fouten. Daarom is een pilotproject een goede optie om te zorgen dat de overstap naar elektrisch rijden optimaal verloopt. Dit zijn de belangrijkste tips voor een succesvol pilotproject.

André ten Bloemendal, VP Commercial Sales Europe bij ChargePoint

Tip 1: Een elektrisch wagenpark is geen siloproject

Een succesvol project staat of valt met de succesvolle samenwerking van verschillende partijen. Om ervoor te zorgen dat het elektrische wagenpark goed kan worden voorbereid, moet er een projectteam worden samengesteld dat ten minste bestaat uit een aannemer, elektriciens en bouwbedrijven. In dit opzicht is het ook van belang samen te werken met de beheerder van het onroerend goed en de bijbehorende faciliteiten. 

Tip 2: De samenwerking met de energieleverancier

Het is belangrijk om nauw samen te werken met de energieleverancier om aan de elektrische eisen te voldoen. Om optimale resultaten te behalen in de samenwerking met je energieleverancier zijn twee dingen nodig: een accurate schatting van de benodigde elektriciteit en een adequate stroomvoorziening. Om de energiebehoeften te bepalen, kun je het verbruik van het gebouw en de verlichting berekenen en een raming maken van het aantal elektrische voertuigen en hun gebruiksprofielen. Plan bovendien voor de elektrische capaciteit om alle elektrische voertuigen op te laden die uiteindelijk in gebruik zullen worden genomen, want latere aanpassingen kunnen duur uitpakken! Zodra je de stroomvereisten van je elektrische voertuigen weet, kun je veel beter samenwerken met nutsbedrijven om de stroomvoorziening te verbeteren. 

Gelukkig hebben de meeste wagenparken geen eigen micronetwerken of batterijopslag nodig - intelligent laadbeheer kan het huidige beschikbare vermogen verdelen over alle voertuigen en dit in evenwicht brengen met de belasting van het gebouw, zodat het laadprogramma van het wagenpark optimaal functioneert. 

Tip 3: Kies de juiste partner voor je laadoplossing

Voor een snelle, efficiënte en kosteneffectieve opschaling van je elektrische wagenpark moet je vanaf het begin de juiste partner kiezen. Er kunnen namelijk snel problemen ontstaan wanneer je probeert om de laadhardware van fabrikant A met de software van leverancier B te laten werken en deze vervolgens aan te sluiten op bestaande telematica- en routeplanners van leveranciers C en D. Dergelijke problemen in de interoperabiliteit zorgen voor onnodige vertraging en beperken het succes van het gehele elektrische wagenpark. Neem dus de tijd om direct de juiste partner te kiezen. De makkelijkste optie is een leverancier die een geïntegreerde end-to-end oplossing biedt. Dat bespaart op de lange termijn geld en tijd. Ook kun je makkelijker opschalen en duurzaam succes van je e-fleet realiseren. Zoek dus een partner met ervaring en expertise in laadoplossingen voor wagenparken en neem deze mee in de planning, installatie én hardware/software-integratie.

Tip 4: Gebruiksprofielen van de pilotvoertuigen

Goede planning is het halve werk. Bepaal de route, de gebruikssituaties, het laadgewicht, de dagelijkse reisafstand en de beschikbare laadtijd voor een standaard gebruiksprofiel van je pilotvoertuigen. Zo’n profiel zou aan verreweg de meeste gebruikseisen moeten voldoen. Als de standaardafwijking van dit profiel te groot is, kun je data groeperen en vervolgens twee tot drie standaardprofielen opstellen om mee te werken.

Tip 5: Finetune vóór de ingebruikname

Nu is het eindelijk tijd om de oplaadstations te installeren en de software in te stellen. Deze software verbindt de laadinfrastructuur met andere systemen, regelt het energieverbruik en verstrekt real-time data over de laadstatus. Hierdoor kun je het energieverbruik gaandeweg optimaliseren. Daarna zijn je elektrische voertuigen klaar voor vertrek. In dit stadium is het belangrijk om feedback en inzichten van je chauffeurs te verzamelen, en de routes en het laadprogramma te finetunen. Door nieuwe inzichten te blijven verwerken, wordt je pilot een succes. Wellicht is het dan ook tijd om na te denken aan de uitbreiding van je e-fleet!