Autobranche dringt aan op herstelplan bij regeringsleiders

CLEPA, ACEA en CECRA - branche-organisaties van de autosector dringen in een brief aan de staafshoofden en regeringsleider van de 27 EU-lidstaten aan op dringende steurn na COVID-19.

  • Sinds de uitbraak van het coronavirus moesten de meeste autofabrikanten hun ontwikkelings- en productielocaties enkele weken of zelfs maanden volledig sluiten. Dit heeft tot nu toe geleid tot productieverliezen van meer dan 2,4 miljoen motorvoertuigen en heeft een impact gehad op de banen van 1,1 miljoen werknemers. Veel fabrieken worden nu geleidelijk heropend, maar op niveaus die ver onder de capaciteit van vóór de crisis liggen.
  • Bijna alle bedrijven in de leverancierssector verwachten dit jaar een omzetverlies van 20% of meer, terwijl meer dan de helft negatieve resultaten verwacht. Dit heeft ook een domino-effect op de inkomsten uit belastingen en btw in alle lidstaten. Nu de meeste bedrijven niet verwachten dit voor 2022 ingehaald te hebben, zal het herstel duidelijk tijd vergen.
  • De meeste EU-dealers waren ook wekenlang gesloten, waardoor de verkoop in alle voertuigsegmenten tot historische dieptepunten zakte. Workshops in landen die het zwaarst door lockdown-maatregelen worden getroffen, zagen hun activiteit ook met 85% afnemen.