De juiste technologie-infrastructuur is de cloud

De juiste technologie-infrastructuur voor de ontwikkeling van autonome auto’s is de cloud

(Blog) Autonome of zelfrijdende auto’s bevatten verschillende functies die het rijden veiliger, slimmer en efficiënter maken. Zo zijn zij uitgerust met internetverbindingen aan draadloze, lokale netwerken waardoor ze met elkaar en de omgeving om hen heen praten. Daarnaast creëren zij een veiligere rijervaring door functies zoals rijbaan-assistent, het voorkomen van botsingen door synchronisatie van remmen en automatische oproepen naar hulpdiensten. De automatisering en innovatie ligt niet stil en sommige automerken gaan nog een stap verder. Zij stellen voertuigen in staat met nabijgelegen infrastructuur en zelfs voetgangers te communiceren. Deze ontwikkelingen brengen een nieuwe dimensie aan hoe automatisering de maatschappij ten goede kan komen.

De ontwikkelingen rondom de autonome auto’s vereist nog iets wanneer zij op een grote schaal ingezet gaan worden. De juiste technologie-infrastructuur is van cruciaal belang. De productie van deze voertuigen vereist hoogwaardige computercapaciteit, samen met naadloze cybersecurity en de mogelijkheid om uitgebreide datasets te beheren. Dit is de reden waarom veel organisaties profiteren van de vele voordelen die de cloud biedt, waaronder de betrouwbaarheid, schaalbaarheid en beveiliging van de cloudinfrastructuur.

Esteban Hernandez, Solutions Architect Security bij Amazon Web Services

Trainen van de auto’s vereist testen
Autonome auto's streven ernaar voertuigen te zijn die veiliger werken dan mensen. Om deze ambitie waar te maken, zijn uitgebreide modellering en testen vereist. De mogelijkheid om data te verzamelen, op te slaan en te beheren is van cruciaal belang, net als geavanceerde technieken voor machine learning.

Toyota Research Institute (TRI) is van mening dat het nauwkeurig trainen van autonome auto's triljoenen kilometers testen vereist. Om dit te realiseren, heeft het een vloot testauto's uitgerust met Light Direction and Ranging (Lidar)-sensoren om data vast te leggen, elke dag terabytes aan data te verzamelen en snel op te halen en te analyseren. TRI gebruikt Amazon Web Services (AWS) om deze gegevens te beheren en toegang te krijgen tot de verwerkingskracht die nodig is om machine learning-modellen snel te trainen. Met behulp van cloudinfrastructuur is het mogelijk om computer- en opslagbronnen op aanvraag te verhogen en deze te combineren met beheer- en orkestratiediensten. TRI traint nu voertuigmodellen, verhoogt de nauwkeurigheid en introduceert nieuwe functies sneller. Door vergelijkbare modellen te volgen, zullen meer automobielbedrijven de ontwikkeling van veiligere auto's versnellen.

Vooruitstrevend
Door autonome auto's in staat te stellen om snelle, datagestuurde beslissingen te nemen, zullen onze wegen veiliger worden. Deze machines hebben ondersteuning nodig door betrouwbare infrastructuur met lage latency en hoge beschikbaarheid. Ze moeten ook informatie in real-time analyseren, inclusief gegevens over het verkeer, het weer en het gedrag van andere voertuigen. Door AI toe te passen, kan de auto snel en veilig reageren op verkeersomstandigheden.

Met edge computing is het mogelijk om het verwerken van deze data in de auto zelf te doen. Wanneer een seconde vertraging het verschil kan maken tussen een veilige of gevaarlijke reactie, hebben autonome voertuigen niet de luxe om te wachten op dataverwerking in de cloud. Daarom moeten organisaties op zoek gaan naar cloudproviders met geïntegreerde edge-oplossingen. Hiermee kan je missiekritieke data bij de bron analyseren en de kosten voor het verzenden van extra data naar de cloud verlagen.

Beveiliging in de cloud
Cybersecurity is belangrijk bij het ontwikkelen van op veiligheid gerichte autonome auto's. Elk voertuig wordt een nieuw eindpunt dat moet worden beveiligd. Bescherming tegen hackers en malware moet een topprioriteit zijn om ervoor te zorgen dat ze geen toegang kunnen krijgen tot het besturen van de auto of de gegevens die door elk voertuig lopen.

Autonome autoproducenten wenden zich tot de cloud om verbonden auto's te ondersteunen en te ontwerpen. Het is de taak van de cloudprovider om ervoor te zorgen dat updates en upgrades van cybersecurity regelmatig plaatsvinden. Bovendien leveren de beste cloudproviders geautomatiseerde beveiligingsservices die machine learning toepassen om taken proactief te beheren, waaronder beveiligingsbeoordelingen, detectie van bedreigingen en beleidsbeheer. Door de beveiliging volledig in het proces te integreren, kunnen fabrikanten erop vertrouwen dat ze de oplossingen hebben om nieuwe en opkomende kwetsbaarheden en bedreigingen te detecteren die de schade voor bestuurders verminderen en het risico op een inbreuk verlagen.

Autonome auto’s, cloud en beveiliging
Om de acceptatie voor autonome auto’s te stimuleren, moeten fabrikanten er voor zorgen dat ze veilig zijn en worden ondersteund door een robuuste infrastructuur. Deze auto’s zijn namelijk onze toekomst. Het gebruik van de juiste cloudleveranciers is van cruciaal belang, zodat organisaties hun middelen kunnen richten op het bouwen van gedifferentieerde automotive-ervaringen in plaats van het beheren van IT-infrastructuur.

Met dit in gedachten, biedt AWS een volledige reeks services ter ondersteuning van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en de ontwikkeling en implementatie van autonome voertuigen. Met een combinatie van schaalbare opslag- en rekencapaciteit en ondersteuning voor diepgaande leerkaders worden testen en service-ontwikkeling versneld. Tegelijkertijd kunnen bedrijven het innovatietempo versnellen, de beveiliging verbeteren en de IT-kostenstructuur verlagen door het agile platform.

Esteban Hernandez,
Solutions Architect Security
Amazon Web Services