Doordenderende Belastingdienst

(Column) Een aantal maal heb ik een column gemaakt over allerlei onderwerpen met betrekking tot thuiswerken met een vrolijke ondertoon. Nu even heel wat anders. Als zzp’er had ik gebruik gemaakt van een aantal van de regelingen in verband met de coronacrisis. Belastingregelingen, uiteraard. Maar wie denkt dat hij daar zo maar vanaf komt, heeft het mis.

De immer doordenderende Belastingdienst stuurt vrolijk allerlei (papieren!) herinneringen over het feit dat je nog niet je btw hebt betaald. Papier. Jongens nog aan toe zeg. Onder welke steen hebben jullie gelegen de afgelopen 20 jaar? En dan zeg je in die brief ook nog dat je mij zelfs een boete toebedeelt vanwege dat niet betalen. Om met Arjen Lubach te spreken:  #hoedan?

Nu begrijp ik ook wel dat het niet echt gaat gebeuren (toch?). Maar het feit dat blijkbaar niemand in staat is of de tijd neemt om dat vinkje in het systeem uit te zetten, stuit mij toch wel enigszins tegen de borst.

Als je snel grofmazige regelingen treft gaat er vast wel iets mis, zei destijds coronaminister Bruno Bruins. Later zei zijn collega Wouter Koolmees iets vergelijkbaars. Iedereen heeft daar begrip boor en er zijn inmiddels ook al de nodige maatregelen afgestemd op de praktische behoeften. Maar we zijn nu inmiddels bijna drie maanden verder en dan stuur je nog steeds doodleuk een brief met de mededeling dat ik niet heb betaald, te laat ben en alsnog moet betalen en een boete krijg. Het is volgens mij niet meer dan een vinkje aan of uitzetten in het geval van uitstel van die btw-betalingen (en andere belastingmaatregelen). Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Je hebt mij toch ook een bericht (op papier, dat dan ook wel weer natuurlijk) gestuurd dat er uitstel werd verleend? Jullie kunnen het echt, belastingjongens (en -meisjes), als je maar even aandacht hebt voor je werk. Druk gewoon even op dat knopje of zet dat vinkje aan/uit op de goede stand.

Dan stop je tenminste met paniek zaaien en papier verspillen. En mijn energie verspillen.

John de Waard