Scooter, bromfiets of snorfiets:de verschillen en hoe herken je ze?

Scooters, brommers en snorfietsen: het lijkt alsof er steeds meer bijkomen. Ze lijken veel op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze tweewielers en waar je op moet letten als je er een gaat aanschaffen.

Scooters, bromfietsen en snorfietsen zijn gemotoriseerde tweewielers. Scooters zijn niet als type rijtuig in de Wegenverkeerswet vastgelegd. De term scooter verwijst naar een gemotoriseerd rijtuig met twee kleine en brede wielen, dus daar vallen bromfietsen (of brommers) en snorfietsen ook onder. Bromfietsen en snorfietsen zijn wel als gemotoriseerde tweewielers in de Wegenverkeerswet vastgelegd.

Wat is een bromfiets?
Een bromfiets is een gemotoriseerd voertuig op twee wielen met een maximale snelheid van 45 km/u. Daarom moet je verplicht een helm dragen als je met dit voertuig op pad gaat. Om op een bromfiets te mogen rijden moet je een brommerrijbewijs halen.

Het bromfietsrijbewijs
Je mag je bromfietsrijbewijs halen als je minimaal 16 jaar oud bent. Dit rijbewijs bestaat uit een theorie–examen en een praktijkexamen. Het praktijkexamen mag je pas afleggen als je voor je theorie-examen geslaagd bent.

Als je een autorijbewijs A en/of B hebt, dan hoef je geen apart bromfietsrijbewijs te halen. Je krijgt het brommerrijbewijs (AM) automatisch op je rijbewijs A en/of B bijgeschreven.

Binnen de bebouwde kom moet je op de weg rijden. Buiten de bebouwde kom rijd je op het fietspad of op de weg. Je herkent een brommer aan een gele nummerplaat met zwart opschrift.

Met een bromfietsrijbewijs mag je ook op een snorfiets rijden. Een snorfiets heeft een blauwe kentekenplaat met witte letters.

De snorfiets
Een snorfiets is een motorvoertuig op twee wielen met een maximale snelheid van 25 km/u. Bij een snorfiets is het dragen van een helm nog niet verplicht, maar het is veiliger om het wel te doen. Met een snorfiets moet je binnen de bebouwde kom over het algemeen op het fietspad rijden, maar niet als gemeenten en wegbeheerders het fietspad te druk vinden. Er hangt dan onder het fietsbord een bord dat snorfietsen naar de rijbaan stuurt.

Verplicht je brommer of snorfiets verzekeren
Brommers en snorfietsen die de weg op gaan moeten wettelijk verplicht een WA bromfietsverzekering hebben. Dit is een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering wordt de schade die jij aan (het voertuig van) iemand anders toebrengt door je verzekeraar vergoed.

Daarnaast zijn er nog andere scooterverzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Met een WA+ Beperkt Casco verzeker je je scooter tegen schade door bijvoorbeeld brand en storm en tegen diefstal. Als je een gloednieuwe scooter hebt, of een met een hoge dagwaarde, kun je het beste een WA+ Volledig Casco (Allrisk) verzekering afsluiten. Je scooter is dan ook verzekerd tegen schade die jijzelf of anderen veroorzaken. Met deze verzekeringen kun je veilig de weg op.