Top 5 overwegingen om over te stappen op (elektrische) deelauto’s

Nederland staat vol met auto’s. Volgens een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) vind je nergens in Europa, behalve op het eiland Malta, zoveel auto's per vierkante kilometer als in Nederland. Uit onderzoek* blijkt dat een privéauto gemiddeld 23 uur per dag stilstaat en zo’n 250 tot 450 euro per maand kost. En dan heb je nog geen meter gereden. Zonde van het geld en van de schaarse ruimte in de stad. Share Now, de Europese marktleider op het gebied van autodelen, biedt een auto aan iedereen in een poging autodelen beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken.

Top 5 overwegingen om over te stappen op (elektrische) deelauto’s
Autodelen in de hoofdstad wordt steeds populairder. Het aantal Share Now-gebruikers steeg in 2021 met 10.000 naar 104.000 klanten en telt op dit moment al 121.000 gebruikers in Amsterdam: een stijging van 16% in vier maanden tijd. Uit recent onderzoek** van Share Now blijkt zelfs dat in heel Nederland 15% overweegt om binnen tien jaar de eigen auto weg te doen en over te stappen op een (elektrische) deelauto. In de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag), waarvan Share Now in de eerste twee actief deelauto’s aanbiedt, ligt dit percentage met 20% zelfs hoger dan het landelijke gemiddelde.

De top 5 redenen*** om te overwegen een eigen auto weg te doen:

1. Ik vind het belangrijk om milieubewuster te leven: 46%
2. Ik gebruik mijn eigen auto niet dagelijks: 42%
3. Vanwege de hoge brandstofprijzen: 37%
4. Ik vind het fijn dat ik betaal voor wat ik rij: 35%
5. Ik wil niet de kosten en het gedoe van een eigen auto: 22%

Duurzamere toekomst: meer delen, minder bezitten
Twee op de vijf Nederlanders (42%) denkt dat in het algemeen het gebruik van (elektrisch) autodelen de toekomst is – niet alleen vanwege het ruimtebeslag, maar ook vanwege het klimaat. Zeker 48% denkt dat autodelen een positief effect heeft op het milieu, namelijk minder uitstoot en minder verkeer. Vooral jongeren van 18-24 jaar zien de positieve invloed van autodelen op het milieu (75%), vergeleken met de respondenten van 55 jaar of ouder (42%). 

Instappen en rijden
“Door een auto te delen in plaats van te bezitten, hoef je je geen zorgen te maken over zaken als verzekeringen en tanken: alles zit in de prijs inbegrepen. In tijden als deze, met de gestegen brandstofprijzen, kan dat een oplossing zijn voor veel mensen”, vertelt Robert Bosman, Managing Director bij SHARE NOW Nederland. “Het is fijn om te zien dat steeds meer Amsterdammers de elektrische deelauto’s pakken voor tripjes niet alleen binnen de stad, maar ook vooral daarbuiten. In april was er een stijging in ritten van 71% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Ook de afstand (79%) en de ritduur (95%) steeg ten opzichte van april 2021. Het gebruik van deelauto’s voor alleen maar korte ritjes in de binnenstad is verleden tijd.”

*Onderzoek uitgevoerd door CHOICE Insights + Strategy in opdracht van Gemeente Amsterdam, maart 2021
**Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope, 1.013 respondenten, december 2021.
***De respondenten konden drie antwoordopties aangeven, waardoor de optelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100%.