Veenhuizen Groep kiest voor Transscope Blackbox Fleetmanager Pro

Dagelijks zijn er maar liefst 70 busjes met servicemonteurs van de Veenhuizen Groep onderweg voor onderhoud of reparatie van apparatuur waarmee voedsel wordt bewaard of bereid. Met zoveel voertuigen en medewerkers onderweg biedt het veel voordelen als je realtime inzicht hebt in waar iedereen zich bevindt. Daarvoor maken ze bij de Veenhuizen Groep al bijna 20 jaar gebruik van de systemen van Transscope.

Snel schakelen bij spoedklus
“Doordat we realtime en heel overzichtelijk op een kaart kunnen zien waar onze mensen aan het werk zijn, kunnen we onder andere snel schakelen”, vertelt Klaas-Jan Moltmaker, operationeel directeur van de Veenhuizen Groep. “Als er een spoedklus binnenkomt hoeven we niet verschillende medewerkers te bellen maar zien we direct wie er het dichtst in de buurt is. Dat is een groot voordeel. Verder kunnen we op basis van de gegevens die het systeem verzamelt, analyseren hoeveel onze medewerkers rijden en kunnen we logische routes plannen.”

Uitbreiding van functionaliteiten
Sinds de Veenhuizen Groep ca. 10 jaar geleden ging werken met de Blackbox Fleetmanager Pro is het bedrijf, en daarmee ook het aantal voertuigen, enorm gegroeid. Recent hebben ze de afdeling Cold Drink Operations Field Service van Coca-Cola European Partners Nederland BV overgenomen. Dat betekent een uitbreiding met maar liefst 38 technische medewerkers en dito voertuigen. Door de jaren heen is ook de toepassing en functionaliteit van het fleet-managementsysteem uitgebreid. Zo wordt momenteel de Transscope Rijstijlanalyse binnen de organisatie geïmplementeerd.

Met beter rijgedrag kunnen we aanzienlijk besparen op de brandstof- en onderhoudskosten

Besparen door beter rijgedrag
“Daarmee kunnen we analyseren hoe onze monteurs rijden en vervolgens sturen op beter rijgedrag. Want beter rijgedrag zorgt ervoor dat er zuiniger gereden wordt en er ook minder slijtage van bijvoorbeeld banden en remschijven optreedt. Zo kunnen we aanzienlijk besparen op de brandstof- en onderhoudskosten. Voor onze medewerkers maken we het aantrekkelijk door degene met het beste rijgedrag te belonen met kleinigheidje”, zo vertelt Klaas-Jan enthousiast.

Gestolen bus teruggevonden
Een onverwacht en aangenaam voordeel van het fleet-managementsysteem deed zich volgens Klaas-Jan in 2013 voor. “Het dienstverband van een van onze medewerkers werd beëindigd en daar was de persoon in kwestie het niet mee eens. Om dit kenbaar te maken nam hij zijn bus mee, met de bedoeling om deze niet aan ons terug te geven. Gelukkig realiseerde hij zich niet dat we door het fleet-managementsysteem exact konden zien waar de bus zich bevond. We hebben deze dus netjes opgehaald uit de haven van Rotterdam, waar hij was achtergelaten”, lacht Klaas-Jan.

Wij hopen nog jaren profijt te zullen hebben van de producten en dienstverlening van Transscope

Perfecte bewijslast bij excessen
Ook bij andere twijfelachtige situaties biedt de Blackbox Fleetmanager Pro uitkomst, vertelt Klaas-Jan. “We kunnen zelf verschillende rapportages en analyses maken maar stuitten soms op situaties of twijfels over bijvoorbeeld daadwerkelijk gereden kilometers of gemaakte uren. Dan neem ik even contact op met Henk-Jan en leg hem de situatie voor. Vervolgens duiken ze bij Transscope dan wat dieper in de gegevens en halen ze de excessen er feilloos tussenuit. Daarmee hebben we perfecte bewijslast en kunnen we gerichte vervolgacties ondernemen.”

Tevreden met Transscope
Afgezien van tevredenheid over de Transscope systemen is Klaas-Jan ook blij met de dienstverlening van Transscope. “Ze kijken en denken met ons mee om te komen tot goede, transparante oplossingen, waarmee we vaak ook nog kosten besparen. Wij zijn dus blij met de producten en dienstverlening van Transscope en hopen dat we daar nog jaren profijt van zullen hebben.”