Wat gaat Artificial Intelligence ons volgend jaar brengen?

Het afgelopen jaar zagen we weer veel nieuwe ontwikkelingen en speculaties over hoe Artificial Intelligence (AI) de toekomst gaat veranderen. Door de COVID-19 crisis zijn organisaties het afgelopen jaar nog meer afhankelijk geworden van data en technologie. Voor veel organisaties is het duidelijk geworden dat ze een manier moeten vinden om AI snel en eenvoudig toe te passen. Op deze manier kunnen ze groei op korte en lange termijn realiseren. Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten van deze technologie? BrainCreators, de specialist in digitale inspectie op basis van AI technologie, doet vijf AI-voorspellingen voor 2021.

De vijf AI-voorspellingen voor 2021

1.     Augmented Intelligence voor medewerkers
Nu bedrijven intelligente automatisering en autonome systemen omarmen is er een nieuw tijdperk van automatisering ingegaan. Hierdoor worden er steeds vaker beslissingen genomen en acties uitgevoerd met beperkte menselijke tussenkomst. In 2021 zullen bedrijven blijven investeren in op AI gebaseerde oplossingen om medewerkers, die fysiek-, mensen- en kenniswerk uitvoeren, te ondersteunen op locatie of vanuit huis. Met name visuele inspectietaken zullen worden geautomatiseerd voor meer effectiviteit. In bijzondere tijden zijn augmented AI-toepassingen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen belangrijker geworden dan ooit.

2.     Een overvloed aan data
AI gaat in 2021 rijkere datatypes, zoals pointclouds, laser, LiDAR en grote sensornetwerken, gebruiken. Dit zorgt voor een meer ‘multimediaal’ landschap waardoor AI-toepassingen tegelijkertijd naar visuele gegevens, sensorgegevens en natuurlijke taal kunnen kijken. Op deze manier kunnen er meer verbanden worden gelegd om te reageren op complexe gebeurtenissen in de wereld.

3.     De opkomst van intelligente automatisering
Nu organisaties meer op afstand werken zien leidinggevenden dat de toegevoegde waarde van AI technologie vooral zit in intelligente automatisering. Intelligente automatisering maakt het mogelijk om menselijke kennis over te nemen en taken te leren uitvoeren. Automatiseringstechnologieën ontwikkelen zich in een hoog tempo met steeds meer impact omdat organisaties zien dat intelligente automatisering meer werk kan verzetten in minder tijd, terwijl het steeds makkelijker wordt om toegepaste oplossingen te vinden.

4.     Verklaarbare AI blijft een belangrijk onderwerp
Nu het overheidsbeleid op AI wordt aangescherpt en ethische omgang met data in opkomst is, zien we in 2021 meer nieuwe en aangepaste regelgeving als het gaat om het gebruik van deze technologieën. We zullen heldere manieren moeten vinden voor het omgaan met systemen waarvan we het gedrag niet letterlijk kunnen verklaren. We zullen zien dat AI en de implicaties ervan beter begrepen worden, waardoor bedrijven beter verantwoording kunnen afleggen over de beslissingen van hun AI-toepassingen. 

5.     Verschuiving naar edge AI
AI wordt vaak ingezet in een Cloudomgeving, maar in veel situaties moeten op AI gebaseerde toepassingen lokaal worden geïnstalleerd op apparaten die zich op diverse fysieke locaties bevinden. We zullen steeds meer hybride vormen van Cloud en edge toepassingen tegenkomen. In 2021 zullen we een opkomst van AI toepassingen op edge devices zien vanwege privacy, beveiliging en latency overwegingen.