Zeven tips om jouw investering in DC-laden te maximaliseren

(Blog, Jason van den Burg, team lead Resellers bij EVBox Group) In de afgelopen tien jaar is elektrische mobiliteit exponentieel gegroeid. Volgens het elektrische vooruitzichtenrapport van het IEA waren er tegen eind 2020 10 miljoen elektrische auto's op de wereldwegen. Naarmate elektrische voertuigen steeds gebruikelijker worden in zowel de consumenten- als de bedrijfsruimte, is de behoefte aan snelle en efficiënte laadoplossingen nog nooit zo groot geweest. Als gevolg hiervan investeren steeds meer vooruitstrevende bedrijven in krachtige direct current (DC) laadstations, die voertuigen binnen enkele minuten volledig kunnen opladen.
Bedrijven in alle soorten en maten grijpen deze kans aan om extra inkomsten te genereren of de productiviteit van hun elektrische vloot te verhogen door in te spelen op de vraag naar snelladen.
Om je te helpen het meeste uit snelladen voor jouw bedrijf te halen, heb ik zeven handige tips voordat je investeert in DC-laadstations.

Ken jouw bezoekers
Om nauwkeurig te bepalen welk DC-laadstation het beste bij jouw behoeften past, is het cruciaal om jouw bezoekers goed te begrijpen:

  • Wie bezoekt jouw locatie?
  • Hoelang blijven ze?
  • Wat voor soort EV's rijden ze?

Als je een restaurant of bioscoop hebt - waar mensen meestal een paar uur blijven – wil je misschien voornamelijk investeren in AC-laadstations en een of twee DC-snellaadstations toevoegen voor bestuurders die sneller willen opladen.
Als je echter een bedrijf bent met kortere verblijftijden, zoals een tankstation of fastfoodketen, kunnen DC-snellaadstations een betere optie zijn.

Begrijp de ins en outs van jouw locatie(s)
Ongeacht het type, zal het installeren van een DC-laadstation op jouw locatie een voetafdruk achterlaten. DC-laadstations zijn er echter in veel verschillende soorten en maten.

Vanwege de complexiteit en het hoge vermogen is het belangrijk om geen holistische benadering toe te passen bij het installeren van jouw snelle (of ultrasnelle) laadstations. Als je meerdere locaties hebt, behandel dan elke locatie als een apart project en breng per locatie de specifieke eisen en mogelijkheden in kaart.

Naast de inrichting van jouw locatie(s), zijn er vaak verschillende partijen die betrokken moeten worden (zoals terreineigenaren of gemeenten) voordat een laadpaal geplaatst kan worden. Zorg er dus voor dat je potentiële belanghebbenden vroeg in het proces betrekt om vertragingen of extra kosten te voorkomen.

Kies de juiste stationsarchitectuur en vermogen
Er zijn net zoveel soorten DC-laadstations als er mogelijkheden zijn. Hier is wat je moet weten over DC-laden en wat voor soort DC-laadstations er zijn:

Je kan kiezen voor een stand-alone laadstation, met alle benodigde functies gecombineerd in één of een gesplitste oplossing. Split-oplossingen worden geleverd met een gestroomlijnde gebruikerseenheid waarmee bestuurders kunnen communiceren en een voedingseenheid die de energie levert voor het opladen en vaak verborgen is voor het zicht van de bestuurder.

Bovendien wil je er zeker van zijn dat jouw DC-laadstations een schaalbare installatie hebben, zodat je eenvoudig jouw vermogen kunt upgraden zonder ingrijpende aanpassingen aan de oorspronkelijke installatie. Modulariteit is de oplossing. Met een DC-laadstation met uitbreidbare voedingsmodules kan je jouw laadnetwerk op aanvraag uitbreiden.

Onthoud dat je waarschijnlijk een partner nodig hebt om je specifieke inzichten te geven over welke laadstations en vermogen geschikt zijn voor de behoeften van jouw bedrijf. De juiste partner heeft niet alleen overzicht op jouw behoeften van vandaag, maar weet ook waar de branche naartoe gaat.

Deze informatie kan je helpen te begrijpen wanneer het juiste moment is om de volgende fase van jouw laadstrategie in te gaan.

Overweeg smart charging
Smart charging stelt EV's, het elektriciteitsnet en laadpalen in staat om intelligent met elkaar te communiceren en zo de stroom van elektriciteit te optimaliseren op basis van specifieke behoeften of voorkeuren. Je moet altijd uitzoeken welke smart chargingfuncties voor EV's jouw gekozen hardware kan ondersteunen.

Smart chargingfuncties zoals load balancing (effectieve verdeling van stroom tussen laadstations) kunnen je bijvoorbeeld helpen om het meeste uit jouw locatie te halen, waardoor dure netupdates en piekbelastingen worden vermeden. Bovendien helpt het aanbieden van gelijktijdig opladen op één enkel station om jouw bestaande ruimte te benutten.

Bepaal hoe laadsessies worden gestart
Autorisatie, of met andere woorden, hoe een laadsessie tot stand komt, is een belangrijk onderwerp als je EV-laden overweegt voor jouw bedrijf.

Als je een vloot EV's moet opladen, kunnen deze opties verschillen van Autostart (de bestuurder sluit een EV aan en de laadsessie start automatisch) tot het gebruik van RFID-tokens (zoals kaarten en sleutelhangers).

Aan de andere kant, als je opladen aan verschillende klanten op jouw locatie wilt aanbieden, wil je misschien verschillende opties opnemen, aangezien het jouw doel is om betalingen voor jouw klanten zo flexibel mogelijk te maken.

Je kan kiezen uit het gebruik van RFID-tokens, het initiëren van opladen vanuit een app of een meer bekende versie van autorisatie bij het grote publiek: een creditcardlezer.

Beheer je laadnetwerk
Een ander onderwerp om te overwegen is software voor laadbeheer (CMS). CMS helpt om jouw netwerk draaiende te houden en toegankelijk te houden voor EV-bestuurders.

De grootste keuze die je moet maken, is of je een whitelabel-optie wilt die kan worden aangepast aan jouw merk en klanten, of een CMS met een vooraf gedefinieerd merk en softwaretak. Met whitelabel-opties heb je meer vrijheid en flexibiliteit omdat je kunt bepalen hoe het platform eruit zal zien en zich gedraagt.

Met zowel branded als white-label CMS-opties kan je de inkomsten maximaliseren door verschillende laadtarieven in te stellen, afhankelijk van variabelen zoals het tijdstip van de dag of het gevraagde vermogen; ze helpen je ook kosten te besparen door beperkingen in te stellen op de output tijdens piekvraag.

Zorg voor je oplaadnetwerk
Hoewel DC-laadstations uiterst nuttig zijn voor een verscheidenheid aan klanten, chauffeurs en de wereldwijde elektrische mobiliteitsindustrie, zijn ze complex en vereisen ze onderhoud door gecertificeerde professionals. Om de uptime van jouw DC-laadstations te maximaliseren, moet je daarom nadenken over onderhoud en service.

Het is essentieel om te weten of jouw EV-laadpartner ook onderhoudsdiensten en zorgpakketten biedt die problemen aanpakken voordat ze zich voordoen.

Als je een snellaadnetwerk opbouwt, wil je er zeker van zijn dat jouw EV-laadstations onderhoudsarm en gebruiksklaar zijn. Maar als en wanneer onvoorziene uitdagingen zich voordoen, is het fijn om een ​​partner te hebben die snel handelt en bereid is die stap extra te zetten.