Een auto voor de buren

We gaan van bezit naar gebruik. En ik lees dan ook alle voordelen die de aanbieders van gebruik toedichten aan onze nieuwe cultuur. In de media worden die voordelen maar ook de keerzijden ruim belicht. Van kosten tot beschikbaarheid en van investeringen tot duurzaamheid. Toch kleeft er nog een facet aan bezit versus non-bezit. En dat is status. We hebben het er liever niet over en zeker niet expiciet. Maar het is er toch.

Zo parkeerde ik ooit mijn nieuwe Mercedes leasebak voor de deur. Prompt stond mijn overbuurman - een bankman - voor de deur. Of ik me wel realiseerde welke beroepsgroepen zich prettig voelden met een ster in het vizier door de voorruit. En dat het de wijk en de huizenprijzen geen goed deed. Hij had de pech dat ik niet heel erg gevoelig ben voor uiterlijke schijn. Jaren later - mijn gevoel voor schone schijn verminderde met de jaren nog verder - koos ik voor een grote, oude gedeukte pickup-truck, omgebouwd om te rijden op gebruikte plantaardige olie. En ja hoor, het leek de coach van het Gooische hockeyteam van mijn dochter beter als ze geen captain van het team meer was. Gelukkig is zij nog stoicijnser dan ik. In het volgende dorp werd kwaliteit boven uiterlijk vertoon gesteld.

De status van een auto gaat gepaard met terloops genoemde technische gegevens:"Lekker koppel hoor, zo'n v8." Of:"Met een geblazen zestienklepper trek je een caravan zonder moeite de alpen over."
Hoe doe je dat als je niet bezit maar gebruikt?"We gaan dit jaar met een gehuurde camper naar ons timesharing appartement. Waarschijnlijk met een Fiat maar het kan ook een Mercedes bus worden, afhankelijk welke ter beschikking is. En als de periode per e-mail nog wordt bevestigd..." Daar gaat de uitnodiging voor de buurtbarbecue.

Dan maar kiezen voor bezit. Duurzaam natuurlijk. Dus niet geblazen, geen zestienklepper. "Ja buurman, mag er zijn he. Dual motor en 80kWh brengt je nog eens ergens. En hij is niet eens van mij!" Met als reactie:"Met een eenpedaalsysteem? Vet in de regeneratie. Top!"

Het moet zich nog vormen en ik ben ervan overtuigd dat het zich zal vormen. En stiekem ben ik benieuwd naar ons nieuwe vocabulaire.