Hoe technologie autofabrikanten helpt om duurzame doelen te bereiken

Autofabrikanten worden wereldwijd geconfronteerd met een reeks uitdagingen in hun streven naar duurzame productie. Centraal hierbij staat dat productieprocessen zo schoon en efficiënt mogelijk blijven met behoud van productkwaliteit en vermindering van verspilling. Digitale transformatie ondersteunt dit, aangezien cloudgebaseerde technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) een cruciale rol spelen.

Nauwkeurig en actueel
Een van de gebieden waarop ML autofabrikanten ondersteunt, is het verminderen van productielijnonderbrekingen. Richard Felton, automotive industrie-expert, legt uit dat ML-systemen kunnen helpen ongepland onderhoud te voorkomen door gegevens te analyseren om voorspellende onderhoudsschema's te verbeteren.

"Als je onnodig onderhoud vermijdt, verlaag je de kosten, verhoog je de productiviteit en heb je geen ongeplande uitvaltijd", zegt hij. “ML gaat niet alleen om met de enorme schaal, breedte en nauwkeurigheid van de gegevens, maar ook met de actualiteit.” De technologie kan fabrikanten ook helpen bij het navigeren door de huidige wereldwijde tekorten aan componenten. "Fabrikanten gebruiken ML om te anticiperen op tekorten en om efficiënter om te gaan met die tekorten aan componenten", voegt hij eraan toe.

Efficiënte inspectie van onderdelen
Daarnaast ondersteunt ML kwaliteitsinspecties van componenten met behulp van gegevens van camera-inspecties. Hiermee worden assemblageprocessen en -sequenties gecontroleerd op complexiteit, snelheid en nauwkeurigheid. "De machine learning kan afwijkingen opsporen die menselijke operators zouden kunnen missen op miljoenen datapunten", legt Felton uit.

Deze digitale transformatie wordt ondersteund door bedrijven zoals Amazon Web Services (AWS), dat als cloud-serviceprovider klanten in staat stelt om toegang te krijgen tot gegevens en deze te beheren, wereldwijd te schalen en datagestuurde beslissingen in real-time te nemen met behulp van AI, ML en andere geavanceerde diensten.

AWS-services helpen bij duurzaamheid, digitale productie en supply chains en verbeteren de algehele effectiviteit van apparatuur door gegevens op de fabrieksvloer vast te leggen, te analyseren en te visualiseren. De services brengen dit alles samen als een holistische oplossing om de auto-industrie te ondersteunen.

Felton, de Senior Practice Manager bij AWS voor Automotive, zegt dat het platform speciale mogelijkheden biedt gebaseerd op expertise uit de gehele auto-industrie en het "breedste partner-ecosysteem van elke cloud biedt, specifiek voor autoklanten om hen te helpen met de transformatie van hun bedrijf.”

Processen automatiseren met AI
Zo ondersteunde het bedrijf een digitaal productieplatform voor Volkswagen (VW), dat 12 merken heeft op meer dan 120 locaties, 1500 leveranciers en 200 miljoen onderdelen per dag die zijn fabrieken binnenkomen om 11 miljoen auto's per jaar te maken. "We hebben VW geholpen die zeer complexe operatie aan te pakken door middel van het digitale productieplatform, met analyses in de cloud om hen te helpen efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid te bereiken", zegt Felton. Tijdens de productie passen de merken van de Volkswagen Groep 25 verschillende labels toe die landspecifieke veiligheids-, bruikbaarheids- en specificatiegegevens bevatten met meer dan 2.000 varianten.

Om dit proces te automatiseren, ontwikkelde het VW-merk Porsche een oplossing met behulp van de services, waarbij een handmatig labelinspectieprogramma werd vervangen door een AI-gestuurd programma om het proces automatisch en met grotere snelheid en nauwkeurigheid uit te voeren.

Geïntegreerde oplossingen bieden
Fabrikanten zijn steeds meer op zoek naar geïntegreerde oplossingen die productiesystemen combineren met die van hun supply chain-partners om de transportkosten te verlagen en te leiden tot duurzamere manieren om miljoenen onderdelen te verplaatsen. In dit geval configureert het digitale platform route-optimalisatie en zorgt het voor een correcte vraagvoorspelling om verspilling van componenten te verminderen.

Met de elektrische voertuigen trend, gedreven door duurzaamheidsdoelstellingen en emissieregelgeving, kan computerondersteunde engineering duurzaamheid, ongeval bescherming, veiliger gebruik van batterijen en thermische modellering van geavanceerde koelsystemen ondersteunen. De services kunnen klanten helpen bij het voorspellen en begrijpen van de batterijstatus, capaciteit en storingen, bereik en weersomstandigheden die van invloed zijn op de batterijprestaties.

Het bedrijf werkt ook samen met Rivian Automotive aan high-performance computing voor ontwerptechniek voor crashbestendigheid, aerodynamica en duurzaamheid. “Er is een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing door simulatie in de cloud te doen, omdat het toegang geeft tot een schaal die je op huidige systemen niet hebt; je hebt bijna onbeperkte capaciteit om simulaties te doen”, zegt Felton.