Tom Poes verzin een list

Ken je dat: De beste ideeën ontstaan wanneer je er niet naar zoekt.
Dat geldt dan vooral in deze tijd. We weten niet waar we het moeten zoeken. Wat gisteren nog normaal leek, is vandaag niet meer aan de orde.

Column door Sander de Wolf

We zijn zo gewend geraakt aan het draaien aan knoppen om te optimaliseren dat we de creativiteit vaak niet meer hebben om vanuit het niets iets lumineus te bedenken. In zo'n geval riep Ollie B. Bommel dan naar zijn metgezel: Tom Poes, verzin een list.

Waarschijnlijk heb je geen Tom Poes in de buurt en moeten de ideeën toch uit jouw hoed komen. En makkelijker wordt het niet. Alles heeft ineens met elkaar te maken: mobiliteit, energie thuis, werkplek, automatisering. Hoe los je dat op? Spreadsheets worden te complex, brainstorms met groepen blijken niet te werken en AI (kunstmatige intelligentie) is vooral gericht op het zoeken in alles wat al bekend was. En daar zit nu even niet de oplossing.

Ik nam eens twee weken vrij om het boek "Gödel, Escher, Bach" van Douglas Hofstadter te lezen. Dat leek me relevant. Het lostte niets op. 800 bladzijden speuren naar een beginnetje bleek een te hopeloze actie voor mij. Fietsen, douchen, Pilates, de radio kanonhard aanzetten. Het leverde niets op.

Mijn conclusie: soms is dat lumineuze idee er niet. En moet je je erbij neerleggen dat problemen complex zijn. En voor iedereen die zich bezighoudt met mobiliteit is dat momenteel de realiteit. Het is niet anders dan dat we ons laten verrassen, doorploegen en er het beste van maken.

Het enige advies dat ik kan bedenken: schroom vooral niet iets nieuws te proberen. Die ene uitspraak van Pippi Langkous heeft mij meer geholpen dan dat dikke boek.