Elektrische pioniers
De meeste medewerkers kozen in die periode dan ook voor een plug-in hybride auto. Toch waren er enkele pioniers die al de stap naar elektrisch durfden te zetten. “Onze collega Pieter vond het zo interessant, dat hij in de winter zonder mopperen met handschoenen en een muts in de auto stapte. Door de verwarming uit te laten, kwam hij weer net wat verder op een acculading.”
In 2017 was de techniek al een stap verder: het was mogelijk om circa 200 kilometer te rijden, zonder tussendoor te laden. “Om te laten zien dat de meeste praktische bezwaren daarmee uit de lucht waren, maakten we een berekening van de gemiddelde afstand die onze medewerkers per rit maakten. Daaruit bleek slechts 1,4 procent van de ritten langer te zijn dan 150 kilometer”, vertelt De Mooij.
Daarnaast besloot Decos om ook te voorzien in laadpalen bij de medewerkers thuis. De Mooij: “Het laatste bezwaar waar we iets mee wilden doen, kwam van medewerkers die graag met hun leaseauto op vakantie wilden. Voor hen hebben we geregeld dat ze tijdelijk van auto konden ruilen, met een collega die nog op benzine reed.”
Een blijvertje
Inmiddels lijken deze bezwaren al lang verleden tijd. De actieradius is verder gestegen en afgelopen jaar gingen sommigen zelfs met hun elektrische auto op wintersportvakantie. De elektrische auto’s zijn dan ook al lang geen punt van discussie meer. “Als je nu zou vragen of mensen weer terug willen naar benzine, zeggen er denk ik weinig ‘Ja’”, besluit De Mooij.
Decos streeft ernaar om met moderne technieken de ecologische voetafdruk steeds verder te verkleinen. Zo heeft het futuristische kantoorgebouw al sinds de oplevering in 2008 geen gasaansluiting. In het pand kan je tevergeefs op zoek naar papier: er wordt al jaren papierloos gewerkt.