ALD neemt Fleetpool over voor ontwikkeling digitale abonnementen in Europa

ALD SA, het Franse moederbedrijf van ALD Automotive Nederland, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Fleetpool, de Duitse marktleider in auto-abonnementen met een portefeuille van circa 10.000 voertuigen. Door de overname kan ALD Automotive versneld digitale auto-abonnementen ontwikkelen voor partners, medewerkers en particulieren en het commerciële bereik van zijn mobiliteitsoplossingen vergroten in heel Europa.

Fleetpool is momenteel marktleider in Duitsland en richt zich op alle klanten en kanalen, via multibrand- en captive-labels met een digitaal abonnementsplatform. Het bedrijf is in 2008 opgericht als antwoord op de groeiende behoefte naar leasecontracten op de middellange termijn. Particulieren, partners en bedrijven kunnen via een volledig digitaal platform eenvoudig all-inclusive auto abonnementen rechtstreeks in de webshop van Fleetpool afsluiten. Abonnementen worden volledig online beheerd, van autoselectie tot kredietbeoordeling en digitale ondertekening van het contract.

Deze transactie is een voorbeeld van de focus van ALD Automotive op heel gerichte en waard toevoegende acquisities. Het maakt deel uit van ALD's groeistrategie om klanten flexibele mobiliteitsoplossingen te kunnen leveren. Rond 2026 wil ALD Automotive abonnementsdiensten aanbieden in meer dan 10 Europese landen. De voltooiing van de overname is nog onder goedkeuring door de Duitse mededingingsautoriteit.

Deze overname sluit aan op de ook in Nederland toenemende vraag naar flexibele abonnementsdiensten voor auto’s. De overname van Fleetpool geeft ALD Automotive Nederland toegang tot de opgedane kennis en het digitale platform, waarmee een versnelling in de ontwikkeling van digitale auto-abonnementen gerealiseerd kan worden. 

Tim Albertsen, CEO van ALD Automotive: “Dankzij de bewezen staat van dienst van Fleetpool kunnen we profiteren van geavanceerde technologie en mobiliteitsexpertise en zo onze ambities op het gebied van auto-abonnementen in Europa versnellen. Deze acquisitie zal onze nummer 1-positie in Europa verder versterken en bijdragen aan ons strategisch ontwikkelingsplan, Move 2025, dat gericht is op het versterken van ons concurrentievoordeel om een ​​verwachte 2,3 miljoen aan contracten te hebben in 2025.”

Gert Schaub, oprichter en CEO van Fleetpool: “Fleetpool is pionier op het gebied van auto-abonnementsdiensten en heeft vanaf het begin zijn expertise bewezen met een economisch succesvol businessmodel, zonder de noodzaak van durfkapitaal. Met ALD Automotive hebben we de ideale partner gevonden om onze expertise op het gebied van auto-abonnementen te combineren en tegelijkertijd op te schalen door krachten te bundelen met zo’n grote aanbieder van internationale mobiliteitsoplossingen."