Autoverzekering kiezen: WA, beperkt casco of All Risk?

Ben je van plan om een nieuwe of tweedehands auto te kopen? Dan is het belangrijk dat je minimaal een WA-verzekering afsluit. Afhankelijk van de auto en het risico dat je wilt lopen kun je ook kiezen uit verschillende extra verzekeringen. Maar wat houden ze allemaal in? En waar doe je het beste aan? Samen met Independer geven we alle informatie over WA, WA casco en All-Risk verzekeringen.

Een WA-verzerkering is het minimale wat je moet afsluiten om erin te mogen rijden. Je bent hiermee verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid: oftewel de schade die jij maakt aan (de auto van) iemand anders. Wanneer jij bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaakt en de auto van de ander is beschadigd, dekt jouw verzekering dit. Maar ook wanneer de persoon zelf iets mankeert na de aanrijding, wordt dit gedekt. Gelukkig maar, dit kan namelijk om heel veel geld gaan.

De schade die jij bij deze aanrijding hebt opgelopen aan jouw eigen auto, wordt echter niet tweedehands auto gekocht? Dan heb je waarschijnlijk aan deze verzekering genoeg. De kosten voor een extra verzekering zullen dan wellicht niet opwegen tegen het risico op schade aan jouw auto. Echter, bij een wat duurdere auto kan het al snel lonen om een extra verzekering af te sluiten, zodat ook schade aan jouw eigen auto wordt vergoed.

WA-casco verzekering: schade door anderen aan jouw auto vergoed
Wanneer je een nieuwe auto hebt, wil je hier natuurlijk geen schade aan. Echter heb je dit niet altijd zelf in de hand: ook anderen kunnen helaas ook (opzettelijk) schade maken aan jouw auto. Ook bepaalde weersomstandigheden kunnen schade veroorzaken aan jouw auto, bijvoorbeeld wanneer het flink hagelt. Zuur als je hier zelf voor zou moeten betalen.

Wil je dit risico niet lopen? Dan is een beperkt casco verzekering een goede optie voor jou. Deze verzekering naast je WA-verzekering af, waardoor je dus extra premie betaalt. Maar wanneer iemand bijvoorbeeld inbreekt in jouw auto, heb je dit al snel terugverdient. Met de verzekering ben je gedekt voor diefstal, ruitbreuk, brand, storm, hagel en botsingen met dieren. Wanneer je zelf schade maakt aan je auto, krijg je hiermee niks vergoed. Hiervoor heb je een all-risk verzekering nodig. Houd hier rekening mee met het vergelijken van autoverzekeringen.

All-risk verzekering: ook eigen gemaakte schade vergoed
Al denk je dat het niet kan gebeuren: zelf schade maken aan je auto kan altijd voorkomen. Zelfs wanneer je een goede chauffeur bent en altijd netjes rijdt. Staat er bijvoorbeeld een nieuw paaltje bij je in de straat die je nog niet was opgevallen? Deze zal een flinke deuk veroorzaken wanneer je hier tegenaan rijdt. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen.

Wil je het risico niet nemen dat je hiervoor moet betalen? Sluit dan een all-risk (volledig casco) verzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor alle mogelijke schade aan jouw auto, dus veroorzaakt door anderen, weersomstandigheden en door jouzelf. Ook deze verzekering sluit je af naast je WA-verzekering. Je betaalt voor deze verzekering de hoogste premie, echter is dit het zeker waard wanneer je een waardevolle auto hebt gekocht. Zo kun je het jezelf makkelijker vergeven als je dat paaltje een keer over het hoofd ziet.