Bloeiende markt in tweedehands auto's

De autobranche draait de beste jaren in zijn bestaansgeschiedenis. 2020 was al een recordjaar voor de tweedehandsautomarkt, en 2021 lijkt daar nog eens dik overheen te gaan. In de eerste zes maanden van 2021 werden er maar liefst 52% meer dealer leads verstuurd dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit cijfers van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor gebruikte en nieuwe auto’s. Daaropvolgend werden er in het eerste halfjaar van 2021 709.397 auto’s* verkocht aan consumenten. Dat is maar liefst 6,7% meer dan het vorige record dat vorig jaar werd neergezet.

Bovendien ligt de gemiddelde prijs voor een tweedehandsauto hoger dan vorig jaar. Afgelopen juni was de gemiddelde verkoopprijs 19.870 euro, tegenover 18.189 euro in juni 2020. Deze doorzettende prijsstijging lijkt een gevolg van de grote vraag naar occasions. In juni dit jaar werden er 25% meer dealer leads verstuurd dan in juni 2020. Doorgaans is er rondom het begin van de zomerperiode een prijsdaling zichtbaar, maar dit jaar is de gemiddelde prijs van een occasion tussen de maanden mei en juni gestegen met 153 euro. Hieronder volgt een overzicht van de populairste auto’s van het eerste halfjaar.

Vorig jaar trok de occasionmarkt na een moeilijke periode tijdens de eerste coronalockdown enorm aan in de zomer. Uit onderzoek van AutoScout24 bleek onlangs dat meer dan de helft van de autobezitters overweegt om dit jaar met de vierwieler op vakantie te gaan (57,4%). De verwachting is dan ook dat de occasionmarkt deze zomer onverminderd populair zal blijven.