De auto om te ontstressen

De gebeurtenissen van de afgelopen anderhalf jaar hebben veel gevraagd van velen van ons. Niet alleen wat betreft lichamelijke gezondheid, maar ook met betrekking tot ons mentale welzijn. Een steeds populairdere benadering voor het omgaan met stress is mindfulness: verhoogd bewustzijn door de volle aandacht te geven en in het hier en nu te leven. 

In deze periode was voor veel mensen de auto een veilige plek waarmee men toch even weg van huis kon zijn, terwijl thuis was veranderd in een werkplek en klaslokaal. Ook was de auto een veiliger alternatief voor reizen met het openbaar vervoer.

Ford ontwikkelde een mindfulness conceptauto om te onderzoeken hoe met dergelijke methoden stress uit autorijden kan verdwijnen en reizen aangenamer kan worden. De auto biedt een scala aan technologieën en functies, waaronder schone lucht die wordt gezuiverd voordat die in de auto komt, een elektrisch geactiveerde bestuurdersstoel die een positieve invloed heeft op ademhaling en hartslag, en mindful rijhulpmiddelen.

“Mindfulness helpt mensen om geconcentreerder, kalmer en helderder te worden. Als je achter het stuur zit, kan dit je helpen om een betere chauffeur te worden”, zegt Mark Coleman, docent mindfulness en auteur, die de meditatiehulpmiddelen voor de conceptauto heeft bedacht. “Je wordt alerter en je reageert sneller, wat de kans op afleiding enorm vermindert. Als meer automobilisten bewuster bezig zijn, wordt reizen veiliger en aangenamer voor iedereen op de weg.”

Mindfulness conceptauto
Veel bestuurders passen mindfulness-technieken al toe in hun dagelijkse rijgedrag zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Denk bijvoorbeeld aan even rustig ademhalen tijdens een stressvolle situatie of gewoon even de auto parkeren om van een prachtig uitzicht te genieten. De mindfulness conceptauto, die is gebaseerd op de Ford Kuga SUV, vult dergelijke activiteiten aan met een reeks speciaal ontwikkelde functies.