De leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg

Fietsen, met of zonder elektrische aandrijving, is populair. Toch rijdt op dit moment slechts 1% van de werkende Nederlanders een zakelijke fiets of e-bike. Terwijl ruim 70% van de professionals ervoor open staat. Van deze groep zou 92% willen dat dit door de werkgever wordt gefaciliteerd. Dit blijkt uit een onderzoek van ALD Automotive onder bijna 1.500 professionals, waarbij de interesse naar een fiets van de zaak en de kennis omtrent de fiscale regels in kaart is gebracht.

“Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 18% van de werkgevers het gebruik van de fiets of e-bike promoot”, zegt Lonneke van der Horst, Marketing & Innovation Director van ALD Automotive. “Hier ligt dus een grote kans voor zakelijk fietsen.” Een barrière is de fiscale regelgeving: een derde van de 1.500 ondervraagden ervaart dit als ‘erg lastig’. Bijna de helft weet niet wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het leasen van een fiets of e-bike.

Er is dus nog veel potentieel voor de leasefiets, concludeert ALD Automotive. “Want 92% van de professionals die openstaat voor een leasefiets, geeft aan dit graag te willen regelen via de werkgever. De voorkeur gaat dan uit naar zakelijke lease, zeker onder leaserijders is deze vorm van leasing het meest in trek. 47% van de leaserijders ziet een fiets of e-bike als een mooie aanvulling op de auto, zodat zij per dag kunnen bekijken hoe zij willen reizen”, vertelt Van der Horst. 

Onduidelijkheid rondom fiscale regels wegnemen
Meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders heeft van de leasefiets gehoord maar is er nog niet genoeg bekend mee om te weten hoe het precies werkt. Vanaf dit jaar betalen werknemers 7% bijtelling voor een leasefiets. Maar bijna de helft van de ondervraagde werknemers (46%) weet dit niet. 36% vindt de fiscale regels rondom leasefietsen dusdanig onduidelijk, dat het zelfs als een barrière wordt gezien.

ALD Automotive merkt dat niet alleen werknemers vragen hebben rondom fiscale regelgeving. “We zien vanuit het bedrijfsleven een toename in de aanvragen voor een leasefiets, maar merken ook dat een fiets van de zaak tot vragen leidt.” Voor de fiets van de zaak mag een werkgever geen onbelaste reiskostenvergoeding betalen over de kilometers die op de ter beschikking gestelde fiets van de zaak worden gereden, maar je mag wel de kilometers vergoeden die medewerker met een eigen vervoersmiddel reist. Deze combinatie leidt tot onduidelijkheid over hoe dit in de praktijk uit te voeren. Er is door overheid en aanbieders nog werk te doen om de regeling verder te verduidelijken en meer informatie te verstrekken over hoe werkgevers het in de praktijk kunnen toepassen.”

Lonneke van der Horst vervolgt: “Het mooie is dat de nieuwe fiscale regeling die standaard uitgaat van 7% bijtelling voor een fiets van de zaak, veel beter aansluit bij de wensen van werknemers. 93% van de Nederlanders vindt het bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde dat zij een leasefiets van de zaak ook privé mogen gebruiken zonder rittenadministratie.”

Gezond, duurzaam en minder files
“Door zoveel mogelijk barrières van het zakelijk fietsen weg te nemen, werken we aan gemeenschappelijke belangen van zowel werknemers, werkgevers als de overheid,” zegt Lonneke van der Horst. Uit het onderzoek blijkt dat gezondheid voor professionals de leidende motivatie (81%) is om naar het werk te fietsen. Dit wordt gevolgd door 56% dat de fiets een goedkoper alternatief vindt voor de auto of het OV en door 43% dat de fiets als duurzaam alternatief ziet. Gezonde werknemers, duurzame mobiliteit en minder files helpen ons uiteindelijk allemaal.”

 

Onderzoek De Leasefiets: Fiets van de zaak en de fiscale regels