Een auto importeren: dit zijn de voordelen

Het importeren van een auto wordt steeds gebruikelijker, de laatste jaren halen steeds meer Nederlanders een auto uit het buitenland. Het grootste deel van de geïmporteerde auto’s komt uit Duitsland, maar de import uit de Verenigde Staten en België groeit de laatste jaren ook gestaag. De belangrijkste reden voor deze groei is dat auto’s uit het buitenland vaak goedkoper zijn. Ook is de keus groter dan in Nederland en zijn er relatief veel jonge auto’s met weinig kilometers te krijgen. Zelf een auto importeren? Dit kan je verwachten.

Goedkoop
Meer auto voor minder geld, wie wil dat nou niet. Auto’s zijn in Nederland relatief duur. De belangrijkste reden hiervoor is de BPM, ook wel de aankoopbelasting genoemd. Duitsland en België kennen deze belasting niet, en de aanschafwaarde van een nieuwe auto is in deze landen dus veel lager. Uiteraard moet er nog wel BPM afgedragen worden aan Nederland als er een auto wordt geïmporteerd, anders zou immers niemand meer een nieuwe auto kopen bij Nederlandse dealers. De BPM wordt echter berekend over de dagwaarde van de auto, waardoor de BPM van geïmporteerde auto’s vaak lager uitvalt. Natuurlijk dalen occasions in Nederland ook in prijs, maar in de praktijk blijkt dat de af te dragen BPM sneller daalt dan de gemiddelde prijs van een Nederlandse occasion. Daar komt nog bij op dat er verschillende methodes zijn om de dagwaarde van de geïmporteerde auto te berekenen. Als de ene methode gunstiger uitpakt, dan mag die zonder problemen gebruikt worden.

Meer keus
Ook is de keuze in occasions in onze buurlanden vaak talrijker. In Duitsland is de markt niet alleen groter, de auto’s worden vaak ook luxer aangekleed met accessoires en opties. Daarnaast is er meer keus in verschillende motoren.

De reden voor dit verschil in aanbod is dat 60% van de nieuw verkochte auto’s in Nederland gekocht wordt door leasemaatschappijen. Deze maatschappijen kopen vaak dezelfde soort auto’s waardoor het aanbod in tweedehandsauto’s op termijn erg eenzijdig wordt.  

Jonge auto’s met weinig kilometers
Vooral in Duitsland zijn er veel ‘Jahreswagens’ te krijgen. Dit zijn auto’s van maximaal een jaar oud, waar slechts zo’n 6000 kilometer mee gereden is. Medewerkers van autofabrikanten of autodealers rijden vaak een korte tijd in een nieuwe auto van het merk waar ze voor werken. Deze auto’s zijn over het algemeen uitstekend verzorgd en bevatten vele extra’s. Deze jonge auto’s zijn erg aantrekkelijk als import auto’s, en we zien ze dus regelmatig terug op Nederlandse wegen.

Redenen genoeg dus om zelf een auto te importeren, maar zijn er ook nadelen? Helaas wel, maar dat heeft vooral te maken met de rompslomp die erbij komt kijken. Gelukkig zijn er verschillende bedrijven, zoals Das Import, die bij het importproces kunnen helpen. Deze bedrijven hebben veel ervaring met het importeren van auto’s, en kunnen erop toezien dat het hele proces soepel verloopt.