Een op de drie Nederlanders krijgt stress van pottenkijkers bij het parkeren

Uit onderzoek van parkeerapp Parkmobile blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse automobilisten zenuwachtig wordt als ze zien dat iemand tijdens het inparkeren naar ze kijkt (36%). Onder de generaties tot 35 jaar ligt dit aandeel met 57 procent zelfs nog hoger. Aan het zelfvertrouwen van de Nederlandse automobilisten ligt het overigens niet: het leeuwendeel vindt dat hij of zij goed is in achteruit inparkeren (67%) en fileparkeren (59%). En bijna drie op de vier geeft aan autorijden leuk te vinden (72%).

Nederlander gaat vaker met de auto op vakantie 
De pandemie heeft grote invloed gehad op het reis- en parkeergedrag van mensen: minder files, meer parkeerplekken. Nu ‘het einde in zicht is’ volgens Mark Rutte, durven Nederlanders voorzichtig te dromen van het leven na de coronacrisis. Bijna de helft van de automobilisten (47%) verwacht na de pandemie vaker met de auto op vakantie of een weekendje weg te gaan. Het verhoogde besef van hygiëne zal een blijvertje zijn: ruim een derde (35%) vermijdt waar mogelijk het aanraken van publieke machines, zoals parkeermeters. Verder denkt een groot deel (32%) in het post-coronatijdperk meer online afspraken te hebben om economisch met het aantal autoritten om te gaan.

De top 5 voornemens post-corona:

  1.     Vaker met de auto op vakantie (47%)
  2.     Vaker met de auto op pad (46%)
  3.     Vermijden van aanraken van parkeermeters (35%)
  4.     Meer online afspraken, minder op weg voor werk (32%)
  5.     Vooraf checken of er beschikbare parkeerplekken zijn (17%)

Man denkt beter te kunnen parkeren 
Bijna de helft van de Nederlanders (44%) vindt het sinds het uitbreken van de coronacrisis, makkelijker om te parkeren. De discussie over wie er nou beter kan autorijden – man of vrouw? – is zo oud als de weg naar Rome. De feiten: mannen hebben de afgelopen twaalf maanden meer boetes ontvangen dan in de twaalf maanden ervoor (37%), bij vrouwen lag dat percentage op 26 procent. Daarnaast hebben meer mannen (36%) schade gereden dan vrouwen (23%). De meningen: 77 procent van de mannen denkt goed achteruit in te kunnen parkeren, tegenover 58 procent van de vrouwelijke ondervraagden. Mannen (68%) zijn eveneens zelfverzekerder dan vrouwen (50%) als het gaat om fileparkeren. Over het algemeen vinden mannen (39%) van zichzelf dat ze beter kunnen parkeren dan de gemiddelde Nederlander. Slechts 23 procent van de vrouwen denkt hetzelfde.