Fastned wint aanbestedingen voor drie nieuwe stations

Fastned heeft drie aanbestedingen gewonnen voor de ontwikkeling en exploitatie van drie snellaadstations langs belangrijke tolwegen in Frankrijk. De aanbestedingen werden georganiseerd door Autoroutes du Sud de la France (ASF), een dochteronderneming van VINCI, het Franse bouw- en concessiebedrijf.

De stations kunnen honderden elektrische voertuigen per dag op te laden, met snelheden tot 300 kW, hierdoor kan in 15 minuten 300 km actieradius worden toegevoegd.

​​Het Franse Ministerie van Ecologische Transitie heeft als doel om eind 2022 alle 360 verzorgingsplaatsen langs tolwegen te voorzien van oplaadinfrastructuur. Fastned neemt deel aan concurrerende aanbestedingen die uitstaan voor ongeveer een derde van deze verzorgingsplaatsen die worden beheerd door VINCI, APRR/AREA, and SANEF en hun dochterondernemingen. Snelwegen onder concessie vormen de belangrijkste infrastructuur voor lange afstanden met de auto in Frankrijk.

Momenteel is ongeveer 1% van de voertuigen op de Franse wegen volledig elektrisch. Dit aandeel zal in 2030 naar verwachting meer dan 10% zijn, ofwel tien keer zo groot, wat de vraag naar opladen en de omzet per station aanzienlijk zal stimuleren.

De drie nieuwe stations komen in het zuiden van Frankrijk, op de volgende verzorgingsplaatsen: Aire de la plaine Forez Est (A72), Aire d’Ambussum Nord (A9), Aire des Jardins des Causses du Lot (A20). Elk station zal in eerste instantie acht laadpunten hebben, die tot 300 kW per laadpunt leveren. Het is de bedoeling dat de stations voor eind 2022 worden gebouwd en geopend.

In november 2020 won Fastned haar eerste Franse aanbesteding voor negen locaties, georganiseerd door de Franse snelweg-en tolgroep APRR/AREA. Onlangs opende Fastned de eerste zes stations uit deze aanbesteding. De komende weken zullen nog twee stations openen, deze liggen aan de A5 (ten zuiden van Parijs), op de route naar Zwitserland. 

Michiel Langezaal, CEO Fastned: "We zijn erg blij dat we als laadbedrijf door ASF zijn geselecteerd om snellaadstations langs belangrijke snelwegen in Frankrijk te realiseren en te exploiteren. Het beschikbaar stellen van grote locaties via langlopende huurcontracten is cruciaal voor de aanleg van hoogwaardige laadinfrastructuur. We kijken ernaar uit om samen met ASF een betere infrastructuur voor elektrische rijders te bouwen en bij te dragen aan de klimaatambities van Frankrijk."