Hoe de juiste beveiligingscamera’s voor voertuigen te kiezen

Beveiligingscamera’s in voertuigen blijken waardevol te zijn voor wagenparkbeheerders en velen besluiten deze technologie in hun voertuigen te installeren om de veiligheid te verbeteren, training voor bestuurders te ondersteunen en frauduleuze claims te voorkomen. Veel sectoren, waaronder het openbaar vervoer, distributie en nooddiensten, gebruiken deze technologie al in hun voertuigen.

Niet alleen helpen ze bij de opleiding van bestuurders, het installeren van beveiligingscamera’s biedt ook allerlei andere voordelen. Denk hierbij aan bewijsmateriaal in geval van verzekeringsclaims, om te beschermen tegen valse beschuldiging van bestuurders die bij een ongeluk zijn betrokken. De camera biedt onweerlegbaar bewijs bij verkeersongevallen en juridische procedures, moedigt optimaal rijgedrag aan en resulteert in minder voertuigschade en minder ongelukken. Bovendien helpen beveiligingscamera’s in voertuigen ook vandalisme te voorkomen en bieden ze passagiers en bestuurders gemoedsrust.

Bedrijven die van plan zijn om beveiligingscamera’s in hun voertuigen te installeren, moeten een aantal dingen overwegen alvorens een keuze te maken. Hier vertelt Huib Slijkhuis van Brigade Electronics BV, een toonaangevende leverancier van veiligheidssystemen en -oplossingen voor commerciële voertuigen en machines, waar rekening mee te houden bij het kiezen en installeren van beveiligingscamera’s voor voertuigen en welke veelvoorkomende valkuilen te vermijden.

Beveiligingscamera’s voor voertuigen kiezen
Bij de keuze van beveiligingscamera’s voor voertuigen helpen de volgende vragen de geschiktheid van een product te bepalen:

  • Welke verbinding gebruikt de beveiligingscamera in het voertuig, bijvoorbeeld wifi of 4G? Welke verbinding voorziet het best in uw vereisten?
  • Hoe wordt toegang tot de data verkregen? Moet u zelf naar het voertuig gaan om de opnamen op te halen? Kunnen opnamen automatisch worden gedownload? Beveiligingscamera’s voor voertuigen met een volledig beheerde cloudservice, zoals de MDR en BRIDGE van Brigade, bieden wagenparkbeheerders op elk gewenst moment op afstand toegang tot voertuiggegevens. En dat maakt deze oplossingen ideaal voor grote en drukke bedrijven.
  • Wat is de opnamecapaciteit? Hoelang kunnen er filmbeelden worden opgenomen?
  • Zijn er geschikte triggers? Informeert het apparaat bedrijven over ongelukken en incidenten? Hoe snel wordt deze informatie ontvangen?
  • Kunnen triggers aan specifieke vereisten worden aangepast?
  • Hoe wordt er een reservekopie van de filmbeelden gemaakt?
  • Zijn de filmbeelden bestand tegen geknoei?
  • Kunnen filmbeelden worden doorzocht op tijd, datum en andere belangrijke zaken?
  • Hoe makkelijk is het om de filmbeelden te exporteren?
  • Hoeveel camera’s zijn er nodig? Hoeveel camera’s kunnen er worden aangesloten?

Het installeren van beveiligingscamera’s in voertuigen lijkt misschien een groot project, maar voor ervaren installateurs is het een relatief eenvoudig proces. Ze weten precies hoe de producten werken en dat garandeert een naadloze installatie zonder rompslomp.

Algemene valkuilen om te vermijden
Vaak is het belangrijkste probleem met beveiligingscamera’s in voertuigen dat het apparaat niet volledig in de behoeften van het bedrijf voorziet of moeilijk te gebruiken is. Een camera met een beperkt gezichtsveld kan de capaciteiten van het apparaat beperken en het is lastig als beelden niet op afstand maar alleen in het voertuig zelf kunnen worden gedownload. Het is daarom de moeite waard om een product en de functies die het biedt grondig te onderzoeken alvorens een keuze te maken. Een goede leverancier volgt een op advies gebaseerde aanpak, beoordeelt de behoeften van de klant voordat die tot aankoop overgaat en biedt een proefperiode voor het product, zodat het bedrijf kan controleren of het naar behoren werkt en aan zijn vereisten voldoet.

Praat met de professionals
Praat met een professionele leverancier en installateur om ervoor te zorgen dat u alle benodigde ondersteuning en informatie krijgt om de beveiligingscamera’s met succes in uw voertuigen te installeren. Zij kunnen u na de installatie bovendien continue ondersteuning bieden en aan de garantie gerelateerde verplichtingen nakomen.