Hoe monteer je een dakdrager?

(Vakantie) Door de coronacrisis kiezen veel Nederlanders deze zomer voor een vakantie dichtbij huis. De verre vliegvakantie heeft plaatsgemaakt voor een autovakantie naar één van onze buurlanden, of een tripje naar één van de toeristische bestemmingen die ons land rijk is. Vooral kamperen is dit jaar ongekend populair. Deze kampeervakanties brengen echter ook uitdagingen met zich mee want: hoe krijgen we alles in de auto?

Voor veel Nederlanders bieden dakdragers de uitkomst. Vooral Thule dakdragers gaan als warme broodjes over de toonbank. Niet zo gek, want deze robuuste dakdragers hebben zich al jarenlang bewezen als betrouwbare compagnon voor eenieder die zijn dakkoffer, surfplank, kajak of ski’s graag meeneemt op vakantie. Het monteren van dakdragers is over het algemeen erg eenvoudig, alhoewel de precieze montage afhangt van het type dakdrager en het dak van de auto.

Dakdragers op dakrails
Veel auto’s hebben tegenwoordig dakrails op het dak. Dit zijn de rails die van voor naar achter over het dak van de auto lopen. De dakdragers worden vervolgens op deze dakrails gemonteerd. Vaak worden de dakdragers door middel van klemmen aan de dakrails vastgemaakt die vervolgens geborgd worden met een slot zodat ze onderweg niet los kunnen komen te zitten. De vorm van de dakrails verschilt vaak per auto en het is dus erg belangrijk dat de aangeschafte dakdragers passen bij het merk en type auto. Bij Thule is het assortiment dakdragers aangepast op verschillende automerken waardoor je in een oogopslag kan zien welke dakdragers bij jouw auto passen.  
 
Auto’s zonder dakrails
Niet alle auto’s hebben echter dakrails. In dit geval zitten er vaak bevestigingspunten in het dak zelf waar de dakdragers op gemonteerd kunnen worden. Dit kunnen smalle gootjes zijn maar ook kleine gaatjes. Over het algemeen hebben automerken zelf dakdragers ontworpen die op deze bevestigingspunten passen. Indien je beschikt over dit type auto is het dus verstandig om bij de autodealer te informeren naar dakdragers. Heeft je auto geen dakrails en ook geen bevestigingspunten? Dan zijn universele dakdragers wellicht een oplossing. Dit type dakdragers wordt niet op het dak zelf bevestigt maar klemt zich aan het dak vast bij de autodeuren. Wat voor auto je dus ook hebt, er is altijd een geschikte dakdrager te vinden!