HYVIA: een joint venture gewijd aan waterstofmobiliteit

Renault Group en Plug Power, kant-en-klare waterstofoplossingen, zijn een joint venture aangegaan: HYVIA. Beide partners hebben evenveel aandelen in de joint venture. Deze wordt geleid door David Holderbach, die meer dan twintig jaar ervaring heeft in strategische productfuncties en internationale verkoop bij Renault Group.

De naam HYVIA is een samentrekking van ‘HY’ voor waterstof en het Latijnse woord ‘VIA’ voor weg, die de ambitie belichaamt om een nieuwe weg naar koolstofarme mobiliteit te openen. Lichte bedrijfsvoertuigen vereisen voor sommige toepassingen een groter rijbereik en een snellere bevoorrading, laad- en volumevereisten, waarvoor waterstof een nooit eerder geziene energieoplossing is.

Vanuit Frankrijk:

  • Om de synergieën te optimaliseren, zullen de maatschappelijke zetel van de joint venture en de R&D-teams gevestigd zijn in Villiers-Saint-Frédéric, met het ontwerp- en ontwikkelingscentrum van bedrijfsvoertuigen voor Renault Group.
  • De proces-, productie- en logistiekteams zullen in het kader van het Re-Factory-project in Flins gevestigd zijn om vanaf eind 2021 de assemblage van brandstofcellen en laadstations op te starten.
  • De eerste voertuigen, gebaseerd op de Renault Master, worden geproduceerd in de fabriek van Batilly.
  • De integratie van brandstofcellen zal steunen op de expertise van PVI, sinds 2017 een dochteronderneming van Renault Group, gevestigd in Gretz-Armainvilliers.

Als aanvulling op het elektrische aanbod maakt de waterstoftechnologie van HYVIA een groot rijbereik tot 500 kilometer en een snelle oplaadtijd van 3 minuten mogelijk. Twee voordelen die bijzonder geschikt zijn voor bepaalde professionele toepassingen van lichte bedrijfsvoertuigen en voor de wettelijke uitdagingen van stadscentra op het gebied van koolstofneutraliteit.
Drie uitvoeringen gebaseerd op de Renault Master worden verkocht in Europa vanaf eind 2021, aangevuld met een aanbod van laadstations en koolstofarme waterstofstations:

  • Goederenvervoer: uitvoering Bestelwagen en uitvoering Chassis-cabine groot volume.
  • Personenvervoer: uitvoering City bus.