Je droomauto financieren

Net als vele andere branches is de autobranche zwaar getroffen door de coronacrisis. De verkopen lopen zwaar terug en het is lastig te voorspellen hoe de markt zich in de komende maanden gaat ontwikkelen. Wie al een tijdje van plan is een nieuwe auto aan te schaffen doet er dus goed aan om binnenkort de knoop door te hakken. Zo wordt de autobranche nog enigszins ondersteund. In deze onzekere tijden zijn alle verkopen immers meer dan welkom.

Het is natuurlijk het gunstigst als je je droomauto kan financieren met eigen geld. Helaas is dit voor lang niet iedereen haalbaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om je droomauto te financieren, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ga je een financiering voor auto kiezen dan is het dus verstandig om eerst de verschillende autofinancieringen op een rijtje te zetten.

Lenen of koop op afbetaling
Het is vaak mogelijk om een lening bij de bank af te sluiten voor het kopen van een auto. Het voordeel van een banklening is dat de looptijd van de lening evenals de rente van tevoren wordt vastgesteld. Je weet van tevoren waar je aan toe bent en komt niet voor vervelende verrassingen te staan. Ook bieden veel autodealers de mogelijkheid tot financiering aan. Dit klinkt vaak erg aantrekkelijk, maar er zitten wel enkele addertjes onder het gras. Anders dan bij een banklening koop je bij de dealer je auto namelijk op afbetaling. De auto is dus pas echt van jou als de financiering volledig is afbetaald. Tussentijds je auto verkopen is niet mogelijk en bij betalingsproblemen kan je autodealer je droomauto weer terugvorderen.

Private lease
Een vrij nieuwe optie is private lease. Private lease is een vorm van autofinanciering waarbij je maandelijks een bedrag betaalt om in een nieuwe auto te kunnen rijden. Bij private lease blijft de auto echter eigendom van de leasemaatschappij en als het contract afloopt lever je de auto weer in. In sommige gevallen is private lease een goede optie: je kan immers een nieuwe auto rijden zonder de hoge aanschafprijs te hoeven betalen. Toch zitten er enkele nadelen aan private lease. Zo wordt de auto nooit van jou en is het vaak lastig om van een contract af te komen mocht je situatie veranderen. Daarnaast worden schadevrije jaren die je opbouwt met private lease vaak niet meegerekend door verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor bestaat de kans dat je premie flink omhoog gaat als je leasecontract afloopt.

Welke optie het meest geschikt is verschilt per situatie. Realiseer je echter dat financiering altijd extra geld kost. Hoe verleidelijk de aanbiedingen ook klinken, met een autofinanciering ben je uiteindelijk altijd duurder uit.