Leaseauto’s steeds groener; maar elektrisch legt het af tegen hybride

In de eerste helft van 2020 is 20 procent van de nieuw geregistreerde leaseauto’s elektrisch of hybride. Er werden maar liefst 32 procent meer hybrides geleased ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit eigen cijfers van leasemaatschappij ALD Automotive. Het aantal volledig elektrische en plug-in leaseauto’s liet ook een stijging zien, namelijk 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar die bleek aanzienlijk minder groot dan bij de hybrides.

Zowel de versobering van het bijtellingsvoordeel op volledig elektrische voertuigen, het bredere aanbod aan hybrides en de CAFE norm voor autofabrikanten dragen waarschijnlijk bij aan het verschil tussen beide vormen van verduurzaming van de leasevloot.

“Er is een verdere verduurzaming van de leasevloot gaande,” stelt Jeroen Kruisweg, directeur van ALD Automotive. “Maar we zien dat de hybride hier een steeds belangrijker aandeel in heeft als we een vergelijking maken met de volledig elektrische auto. De versnelling van de vergroening is dan ook erg gebaat bij een aantrekkelijke bijtellingsregeling voor volledig elektrisch rijden.”

De bijtelling voor elektrische auto’s met een datum eerste toelating na 1 januari 2020 is ten opzichte van 2019 verdubbeld: elektrische leaserijders betalen nu 8 procent bijtelling. Dit percentage geldt voor auto’s met een aankoopwaarde van maximaal €45.000. Voor elke euro boven dit bedrag betaalt de leaserijder 22 procent bijtelling.

Aanbod hybrides
De hybride is populair omdat elektrisch rijden wordt gecombineerd met het bereik van een brandstofmotor. Bovendien brengen autofabrikanten steeds meer uitvoeringen op de markt, waarbij een gunstige prijszetting wordt gestimuleerd door zowel de fabrikant als de overheid door een lagere bpm.

Top 10 groene registraties H1 2020 (elektrisch, plug-in en hybride):

  1. KIA Niro
  2. TESLA Model 3
  3. VOLVO XC40
  4. VOLVO V60
  5. FORD Puma
  6. VOLVO XC60
  7. AUDI E-tron
  8. FORD Mondeo
  9. Hyuandai KONA
  10. FORD Kuga

CAFE norm
De CAFE-norm (Combined Average Fuel Economy) legt autofabrikanten een limiet van 95 gram CO2 uitstoot per kilometer op, ongeacht hoeveel auto’s de fabrikant verkoopt. Het wordt daardoor aantrekkelijker voor autofabrikanten om hybride en elektrische auto’s te verkopen. De norm zorgt ervoor dat fabrikanten het hybride en elektrisch rijden stimuleren, terwijl de productie van onzuinige benzine- en dieselauto’s aan banden wordt gelegd.