Leasen is populair

Vorig jaar reden 150.000 Nederlanders een private-leaseauto. Voor de aanschaf van de auto is geen eenmalige investering of lening nodig. Per maand wordt een bedrag afgesproken en de duur van het financial lease auto contract. Alle kosten zijn in het bedrag verwerkt. Je betaalt alleen nog de brandstof.

Maandbedrag
De grootste groep particulieren betaalt €200 tot €300 per maand. Het financial lease bedrag hangt af van de leaseperiode en het aantal kilometers per jaar. Uitgaande van maximaal 10.000 kilometers per jaar met een looptijd van vijf jaar bedraagt de prijs exclusief brandstof €0,24 tot €0,36 per kilometer. Bij een groter aantal kilometers per jaar of een kortere leaseperiode zijn de maandbedragen een stuk hoger.

Vergelijking
De ANWB heeft een vergelijking gemaakt tussen lenen, leasen of met eigen geld een auto financieren. De auto zelf contant betalen blijkt het voordeligst. Door de rentekosten is een auto zelf financieren het minst voordelig. De verschillen zijn echter klein. Bij het leasen is uitgegaan van een periode van vijf jaar met een capaciteit van 10.000 km. per jaar.

Voorwaarden
De voorwaarden zijn bij leasemaatschappijen niet hetzelfde. Ook zijn er dikwijls speciale aanbiedingen waardoor het maandbedrag behoorlijk gereduceerd wordt. Het verbreken van een leasecontract kost altijd geld. De maatschappij berekent dan opnieuw het leasebedrag voor een kortere periode. Hoe korter de periode hoe hoger het maandbedrag. Het verschil tussen een tweejarig contract en een vijf jarig contract bedraagt gemiddeld zo’n dertig procent. In plaats van €300 bedraagt de maandpremie €400.

Schade
Veroorzaak je zelf schade dan zijn de reparatiekosten gedekt. Wel betaal je in dat geval een eigen bijdrage. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per leasemaatschappij. Sommige bedrijven verhogen bovendien die eigen bijdrage als je te vaak schade veroorzaakt. Ook verandert het aantal schadevrije jaren door zelf veroorzaakte schade.

Autorijden is niet goedkoop en dat verandert met leasen niet. Het meest voordelig is om een jonge occasion te kopen met eigen geld. Betreft het een nieuwe auto dan is leasen voordeliger dan kopen met een lening.