LIQUI MOLY schrijft zwarte cijfers in de coronacrisis

Ook de Duitse smeermiddelenproducent LIQUI MOLY blijft niet gespaard door de wereldwijde pandemie. Toch is de omzet met een offensieve coronastrategie in de eerste helft van het jaar met bijna drie procent gegroeid ten opzicht van vorig jaar. De winst liep terug. Geen reden om zich zorgen te maken voor directeur Ernst Prost: "We hebben ons door resoluut handelen en door de kwaliteit van onze producten staande gehouden op de markt en blijven in de zwarte cijfers."

De omzet van LIQUI MOLY steeg in de eerste helft van dit jaar met 2,9 % ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Gelet op de om zich heen grijpende economische crisis en de wereldwijde, massale terugloop van het brandstofverbruik door de verschillende lockdowns, is dat een aanmerkelijk wapenfeit op de hard bevochten oliemarkt. "Onze producten zijn systeemrelevant. De logistiek, de landbouw, werkplaatsen, hulpdiensten en de industrie hebben allemaal smeermiddelen nodig", licht directeur Ernst Prost toe. Het bijzondere resultaat werd in de eerste plaats behaald door de offensieve strategie van de onderneming. Zo werd bijvoorbeeld bovenop het vastgestelde jaarbudget 18 miljoen euro extra geïnvesteerd in conventionele reclameboodschappen in papieren media en op tv en radio. Daarnaast werd in de vorm van producten voor meer dan 4 miljoen euro gedoneerd aan hulp- en thuiszorgdiensten.

Günter Hiermaier, directeur LIQUI MOLY, hoofd marketing Peter Baumann, directeur Ernst Prost en Alexandra Holzwarth (managementassistente).

Geen gebruik van overheidssteun en 36 nieuwe aanstellingen tijdens de crisis.

"Op mijn mensen bespaar ik zeker niet!"  Ernst Prost staat pal voor deze kernachtige uitspraak. De onderneming maakte geen gebruik van steunmaatregelen van de overheid, zoals subsidie voor arbeidstijdverkorting; in tegendeel. Iedere medeondernemer, zoals de medewerkers van LIQUI MOLY worden beschouwd, kreeg een coronatoelage van € 1500 van de onderneming. Daarnaast werden in korte tijd interne processen herzien en de productie opgeschroefd. Er werden in totaal 36 nieuwe medeondernemers aangenomen om de groei in goede banen te leiden. Het bedrijf bleef tijdens de crisis in meerdere ploegen werken. Waar andere bedrijven hun medewerkers op non-actief stelden, was LIQUI MOLY volledig bezet. "Onze klanten en partners kunnen op ons bouwen. Wij zijn er voor hen. 24/7 als het moet. Dat maakt ons natuurlijk anders dan sommige concurrenten en grote concerns, waar vaak alleen het antwoordapparaat bereikbaar is", zegt Prost fijntjes en prijst zijn mensen, die als één man achter zijn koers staan. Juist handelspartners en werkplaatsen profiteren enorm van de maatschappelijk effecten van de maatregelen van LIQUI MOLY.

Hoge groeicijfers in het binnenland

In Duitsland steeg de omzet van LIQUI MOLY met ruim 5%. Op de internationale markt (ca. 150 landen) ligt de groei op ruim één procent. Sommige landen, zoals China en Rusland, zijn zwaar getroffen door de crisis, wat ook de smeermiddelenspecialist merkt. Maar LIQUI MOLY is breed opgesteld, zowel qua assortiment, met ca. 4000 verschillende artikelen (B2B en B2C), als met haar ruime internationale presentie op de markt. "Zo realiseren we een grotere risicospreiding, waardoor we beter klappen kunnen opvangen als onderneming", legt Günter Hiermaier, tweede directeur van LIQUI MOLY uit.

Sterke groei in het oliesegment, motorfietsen en fietsen

De grootste groei zag LIQUI MOLY bij de motoroliën. In het binnenland werd hier een omzetstijging van 17,8% gerealiseerd. Bij de transmissieoliën was dit 16%. "Oliën zijn onze kerncompetentie. Onze klanten en partners stellen prijs op onze topkwaliteit en uitstekende service. Made in Germany en ons sociale engagement worden gewaardeerd. Dat sterkt ons in onze overtuiging dat dit de juiste koers is", aldus Prost.

Maar ook andere segmenten, zoals motorfietsen, vaartuigen en fietsen lieten in het eerste halfjaar van 2020 een duidelijke omzetstijging zien. Prost zegt dat dit een andere kant van de lockdowns weerspiegelt: "Mensen hebben meer tijd om aan hun hobby's te besteden. Bij al het leed dat de pandemie heeft gebracht, is dat een positieve bijkomstigheid. Wanneer mensen hobby's hebben die met LIQUI MOLY te maken hebben, zoals motorrijden, doet me dat natuurlijk veel plezier. Ze willen niet zomaar een olie, maar kwaliteit, en kiezen voor LIQUI MOLY."

Verder heeft LIQUI MOLY met haar gespecialiseerde oliën en additieven een unique sellingpoint. "Wij hebben voor elk denkbare klimaat en voor de extreemste condities het juiste product. Daar vertrouwen steeds meer klanten op, van Afghanistan tot in Zwitserland", illustreert Prost.