Met de auto de winter door zonder onverwachte kosten

De eerste nachtvorst is achter de rug en veel Nederlanders hebben de ruiten van hun auto waarschijnlijk al moeten krabben, kortom: de winter is in aantocht. De kans op autopech lijkt dit jaar kleiner, veel auto’s staan immers door het thuiswerken deze winter vaker of langer stil en tijdens de kerstvakantie is het rustiger op de wegen. Toch is dit niet helemaal waar, want het stil laten staan van een auto tijdens de wintermaanden heeft ook een keerzijde.

Nederlanders rijden deze winter niet naar wintersportbestemmingen of minder onder winterse omstandigheden. Voor de 44 procent* van de Nederlanders die liever niet autorijden met winters weer is dit een silver lining, toch is het ook dit jaar belangrijk dat autobezitters hun auto winterklaar maken.

Voorbereiding
Maar waar moet je deze winter nou eigenlijk goed op letten als je auto veel stilstaat? Onafhankelijke vergelijkingssite Autoverzekering.nl geeft autobezitters tips om hun auto winterklaar te maken. Zo kun je schade, en daarmee onverwachte kosten, voorkomen.

Tip 1: Controleer de accu en blijf rijden, ook als je nergens naartoe gaat
Accu’s werken slechter bij lagere temperaturen, en lopen sneller leeg als een auto tijdens de wintermaanden voor een lange tijd stilstaat. Dit zorgt, met name in de winter, vaak voor startproblemen.

Het advies is om minstens één keer per week een korte rit met je auto te maken, zodat de accu weer oplaadt. Daarnaast kan je de accu ook even (laten) doormeten bij de garage. Tot slot is het altijd handig om startkabels (of zelfs een extra accu) bij de hand te hebben. Zo voorkom je extra kosten bij de Wegenwacht als je accu helemaal leeg is.  

Tip 2: Voorkom ruitschade gooi geen heet water over de voorruit
Bedek je autoruit als je auto stilstaat met voorruitfolie of een anti ijsdeken zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten of karton, deze materialen kunnen vastvriezen aan de autoruit.

Zijn je ruiten toch bevroren? Gebruik een plastic ijskrabber om je ruiten ijsvrij te maken of spuit de ruit in met ruitontdooier. Dit middeltje werkt ook goed bij het loshalen van vastgevroren ruitenwissers. Giet nooit heet of kokend water over je ruiten. Door de grote temperatuurwisseling kan lakschade of zelfs een barst in de ruit ontstaan.

Tip 3: Bespaar je eigen risico en repareer het sterretje in je ruit
Zodra de temperatuur onder het vriespunt komt en het wegdek vochtig is bevriest het wegdek. Hierdoor ontstaan gaten in het asfalt. Losgekomen deeltjes kunnen vervolgens voor steenslag en sterretjes in je ruit zorgen. In de winter is het extra belangrijk om een sterretje in je ruit zo snel mogelijk te repareren. Door temperatuurwisselingen kan een sterretje namelijk snel een barst worden. Bij reparatie van een sterretje geldt het eigen risico niet bij veel verzekeraars. Maar zodra het sterretje een barst wordt en de ruit vervangen moet worden brengt de verzekeraar wel eigen risico in rekening.

Veilig de weg op
Met de bovenstaande tips staan autobezitters minder snel voor verrassingen als zij in de wintermaanden met hun auto de weg op (willen) gaan. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, dus naast veilig rijden in een betrouwbare auto is het ook belangrijk dat Nederlandse autobezitters goed verzekerd zijn.

Uit eerder onderzoek van Autoverzekering.nl is gebleken dat veel Nederlanders eigenlijk niet weten hoe zij zijn verzekerd. Zo bleek namelijk dat bijna de helft van de Nederlanders niet op de hoogte is van het eigen risico: een kwart heeft geen idee of zij überhaupt eigen risico hebben en gaf 24 procent aan niet te weten hoe hoog hun eigen risico is.

“Bij WA beperkt of WA volledig casco-verzekeringen kan je kiezen voor een deel eigen risico, mocht je schade rijden. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de maandelijkse premie die je betaalt.”, legt Frederik van der Veen, CEO bij Autoverzekering.nl, uit. Hij vervolgt: “Het eigen risico houdt in dat je een deel van de schade zelf betaalt. Heb je gekozen voor €300 eigen risico, dan betaal je bij iedere schade die je meldt de eerste €300 zelf. Als je niet weet hoe hoog het eigen risico bij jouw autoverzekering is, dan kan je voor een vervelende verrassing komen te staan als je schade claimt bij je verzekeraar.” Daarom is het, natuurlijk niet alleen in de winter, belangrijk dat mensen altijd op de hoogte zijn van hun autopremie.

Autopremie checken
Het einde van het jaar is een goed moment om uit te zoeken hoe hoog het eigen risico van je autoverzekering is en om deze verzekering opnieuw onder de loep te nemen. “Als Nederlanders hun huidige autoverzekering vergelijken met andere verzekeringen is de kans groot dat ze zo’n €100 kunnen besparen op hun autoverzekering én daarmee een verzekering hebben die het beste bij hun situatie past”, aldus Van der Veen.