Nieuwe flexibele financieringsmodellen in automotive markt

Fabrikanten die direct leveren aan de eindgebruiker, de groei van elektrisch rijden, een veranderend distributiekanaal, overnames en internationalisering; de autobranche is in transitie en dat ontgaat niemand. Posities moeten worden herbepaald en dat brengt onzekerheden met zich mee.

Jan Kusters, co-founder van yesqar, vertelt over het effect van de trends en de behoefte aan nieuwe financieringsmodellen. “Met de combinatie van financiële expertise, de kracht van data en de kennis van de automotive markt is het mogelijk om klanten beter, sneller en accurater te faciliteren.”

Jan: “Merkloyaliteit neemt in zijn algemeenheid af. En daarnaast geldt dat vooral bij de jongere generaties het bezit van een auto niet langer de norm is. Consumenten kiezen eerder voor functionaliteit en mobiliteit, waardoor initiatieven als private lease en auto’s delen in opkomst zijn. De trend van vast gebruik naar flexibel gebruik loopt al een lange tijd. Deze behoefte vanuit particulieren moet geïmplementeerd worden bij de autobedrijven en daardoor moet ook de financiering worden aangepast.”

De transitie zorgt ervoor dat er behoefte is aan nieuwe financieringsmodellen. Dealers hebben een betrouwbare partner nodig die kennis van zaken heeft en het risico durft te nemen. Jan Kusters vertelt: “Yesqar heeft het specialisme in huis door een unieke combinatie van haar twee partners: zakenbank NIBC en datatechbedrijf QarQuest. De inzichten verkregen uit data zorgen er bijvoorbeeld voor dat er minder auto’s in voorraad hoeven te staan, er een snellere doorlooptijd is en meer rendement behaald kan worden. De financiering sluit hier perfect op aan.”

Tim Roelofs, Account Executive bij yesqar, geeft een toelichting waarom klanten de overstap maken naar yesqar. “Yesqar biedt zowel voorraad financiering als financiering van de leaseportefeuilles aan. We zien een sterke behoefte aan flexibiliteit en mogelijkheden voor groei. Door de data gedreven aanpak hebben we beter inzicht in de waardeontwikkeling van auto’s, waardoor we de risico’s van de financiering beter kunnen beoordelen en ruimer kunnen financieren. Kenmerkend voor onze dienstverlening is dat de klant door middel van ons portal eenvoudig een nieuwe financiering kan opvragen. Binnen een dag heeft de klant vervolgens het geld op de rekening staan. Daarnaast is alle informatie over de financiering terug te vinden in het portal.”