Nissan versnelt elektrificatie en realisatie van CO2-neutrale bedrijfsvoering

Nissan versnelt de volledige elektrificatie van modellen en realisatie van CO2-neutrale bedrijfsvoering door zich aan te sluiten bij ‘Race to Zero’, een unieke campagne die door de Verenigde Naties wordt ondersteund. Nissan is de eerste Japanse autofabrikant die zich bij deze campagne aansluit.

Nissan ondertekende ook de zogeheten ‘Business Ambition Pledge for 1,5°C’ van ‘Race to Zero’ waarmee Nissan zich koppelt aan het doel om de wereldwijde temperatuurstijging tot maximaal 1,5°C boven het pre-industriële niveau te houden. Nissan heeft zich ook aangesloten bij het Science Based Targets-initiatief (SBTi), een vereiste om deel te kunnen nemen aan de campagne. De doelstellingen van Nissan voor de reductie van CO2 – die ruim onder de 2°C liggen – zijn gevalideerd door de SBTi, zodat ze in overeenstemming zijn met de klimaatwetenschap.

Gelijkgestemde bedrijven
Nissan President en CEO Makoto Uchida, zegt: “Door lid te worden van de SBTi en deel te nemen aan deze campagnes, benadrukken we onze vastberadenheid om samen te werken met gelijkgestemde bedrijven en lokale overheden over de hele wereld om de uitdagingen van klimaatverandering op te pakken en een duurzame samenleving te realiseren. Om de wereldwijde inspanningen - om CO2-neutraliteit te bereiken - te versnellen, blijft Nissan verschillende kwesties op een verantwoorde manier aanpakken, waaronder de verdere uitrol van elektrificatie.”

Duurzame toekomst afdwingen
Alberto Carrillo Pineda, Managing Director en medeoprichter van SBTi, zegt: “Er zijn gedurfde en urgente maatregelen nodig om de ergste effecten van klimaatverandering te beperken en een duurzame toekomst voor ons allemaal af te dwingen. Als eerste Japanse autofabrikant die zich inzet voor de ‘Business Ambition for 1,5°C’-campagne, werkt Nissan samen met meer dan 700 bedrijven over de hele wereld aan de meest ambitieuze wetenschappelijk onderbouwde emissiereductiedoelstellingen.”

Pineda vervolgt: “Door zich aan te sluiten bij de klimaatwetenschap, maakt Nissan duidelijk dat het klaar en bereid is om bij te dragen aan het realiseren van het Klimaatakkoord van Parijs. Alle andere bedrijven wereldwijd moeten onmiddellijk actie ondernemen. Ze moeten hun klimaatambities vergroten en de wereldeconomie ondersteunen om de uitstoot te drukken en nog vóór 2050 klimaatneutrale bedrijfsvoering te realiseren.”

Alok Sharma, COP26 President Designate, zegt: “Het is fantastisch om te zien dat Nissan deelneemt aan ‘Race to Zero’. Nissan is de eerste Japanse autofabrikant die zich aanmeldt en door hun productie van batterijen in Noordoost-Engeland voor elektrische auto's, tonen ze echt leiderschap in de overgang naar ‘net zero’ in het Verenigd Koninkrijk.”

“Dankzij deelname aan ‘Race to Zero’ maakt Nissan nu deel uit van de grootste wereldwijde alliantie van bedrijven, steden, investeerders, regio's en universiteiten die zich samen inzetten om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 te halveren. Uiterlijk in 2050 moeten netto nul-emissies worden bereikt”, vult Sharma aan.

Sharma: “COP26, de VN-top over klimaatverandering die het Verenigd Koninkrijk in november 2021 in Glasgow organiseert, is een keerpunt. We moeten het doel om de gemiddelde temperatuurstijging tot 1,5 °C te beperken levend houden door onmiddellijk actie te ondernemen. Er moeten langetermijnstrategieën komen om tegen het midden van de eeuw ‘net zero’ te bereiken.”

Innoveren, nu maar ook in de toekomst
Centraal in de plannen van Nissan voor het bereiken van CO2-neutrale bedrijfsvoering en producten staat de uitrol van elektrische voertuigen en technologieën. In 2010 introduceerde Nissan de LEAF, 's werelds eerste elektrische auto voor de massa. Nissan pakt door met de introductie van de volledig nieuwe Nissan Ariya alsook de unieke e-POWER-technologie. De Japanse autoproducent streeft ernaar dat tegen het begin van de jaren 2030 100% van zijn geheel nieuwe voertuigaanbod wordt geëlektrificeerd in de belangrijkste markten van Japan, China, de Verenigde Staten en Europa.