Swarco koopt Dynniq Mobility

Met een transactie die werd voltooid op 30 september 2021 heeft SWARCO AG 100% van de aandelen in Dynniq Mobility opgekocht. Dynniq Mobility is gevestigd in Amersfoort, Nederland, en heeft 39 vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, België, Polen, Kroatië, Denemarken, Zweden en Litouwen. Het bedrijf heeft een sterke marktpositie op het gebied van stedelijk en interstedelijk verkeersmanagement en openbare verlichting, plus aanzienlijke ervaring met het beheer van grootschalige infrastructuurprojecten. De aankoop van Dynniq Mobility voegt grofweg 1.100 collega's aan de SWARCOgroep toe, samen met ruim 200 miljoen euro aan omzet.

"De integratie van Dynniq Mobility is voor ons een belangrijke stap om onze positie in de ITS-industrie te versterken," zegt Michael Schuch, de woordvoerder van de raad van bestuur van SWARCO. "We zijn ervan overtuigd dat deze geslaagde combinatie ons zal helpen om ons R&D-ontwikkelingsproces enorm te versnellen, zodat we om kunnen gaan met het rap veranderende landschap en een drijvende kracht voor innovatie in onze sector kunnen zijn. De twee bedrijven hebben een complementaire voetafdruk wat betreft portfolio, dienstenaanbod en marktpenetratie, en de bedrijfsculturen en organisatiestructuur zijn ook zeer vergelijkbaar."

“We kijken ernaar uit om ons aanbod en onze marktpositie uit te breiden, doordat we nu onderdeel vormen van de verkeerstechnologiegroep SWARCO," zegt de CEO van Dynniq Mobility, Jan Vos. "Met onze langdurige domeinexpertise, innovatieve producten en unieke installed base in meerdere landen, kunnen we verder bouwen op en aan de sterke internationale aanwezigheid van SWARCO. Ik ben trots op alles wat we tot nu toe met elkaar hebben bereikt als Dynniq Mobility, en ik kijk uit naar ons toekomstig pad."

“Als aanvulling op de bestaande dienstverlening en projecten van SWARCO, zal de aankoop van Dynniq Mobility een enorme boost geven aan SWARCO's operationele aanwezigheid en installed base in landen die het bedrijf op het moment nog onvoldoende bedient," zegt Jeremy Cowling, vicevoorzitter van de SWARCO ITS-divisie in het VK en Noord-Europa. Hij heeft het dan vooral over Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en België, allemaal landen die de voorhoede vormen op het gebied van innovatieve C-ITS. Een groot deel van de omzet van Dynniq Mobility bestaat uit terugkerende inkomsten uit langlopende servicecontracten op het gebied van stedelijk en interstedelijk verkeermanagement. Samen zullen SWARCO en Dynniq Mobility zich blijven toeleggen op het leveren van uitstekende geïntegreerde oplossingen en diensten aan hun klanten.

De voornaamste begunstigden van deze overname zijn eigenlijk de weggebruikers over de hele wereld. Veilig, duurzaam en efficiënt reizen steunt steeds meer op innovatieve oplossingen en deskundige pagina | 2/2 professionals. Door hun expertise te bundelen, zullen SWARCO en Dynniq Mobility in staat zijn om ontwikkeling, invoering en gebruik van innovatieve ITS-oplossingen te versnellen. Daarmee verminderen we het aantal dodelijke ongevallen in het verkeer, beperken we de CO2-uitstoot, en verbeteren we de reiservaring van mensen wereldwijd.

Twee Dynniq-divisies vormen geen onderdeel van de overname, namelijk WPS Parking en Dynniq Energy. Dynniq Mobility was eigendom van het private equity-fonds Egeria. Egeria kocht in 2015 Imtech Traffic & Infra op, waarna het bedrijf in een re-branding werd omgedoopt tot Dynniq. Mark Wetzels van Egeria deelt het volgende over de overname: “Tijdens ons evaluatieproces hebben wij SWARCO leren kennen als een familiebedrijf met 50 jaar ervaring in de verkeersindustrie. De Oostenrijkse groep heeft een uitstekende solvabiliteit en vormt daarmee een fantastisch nieuw thuis voor Dynniq Mobility, met veel potentieel voor gezamenlijke, duurzame groei. Egeria en de Raad van Commissarissen zijn erg trots op wat het Dynniq Mobility-team tot nu toe heeft bereikt, en we wensen hun een stralende toekomst onder het nieuwe SWARCO-bewind.”