Van rijbaan wisselen met een druk op een knop

Ford heeft een rijassistentiesysteem getest dat kan helpen om het wisselen van rijstrook en het uitvoeren van inhaalmanoeuvres eenvoudiger en meer ontspannen te maken. Het systeem werkt door simpelweg de richtingaanwijzer in te schakelen.

Lane Change Assist (LCA) maakt gebruik van radarsensoren om vast te stellen of de rijstrook naast de auto vrij is. Het geeft de bestuurder een signaal als veilig van rijstrook kan worden gewisseld.

We hebben LCA getest in het kader van Fords betrokkenheid bij L3Pilot, Europa’s eerste, complete test van rijassistentiesystemen op de openbare weg1. De proef vond plaats van april 2019 tot en met februari 2021 in zeven landen en omvatte zeventig auto’s van dertien automerken. Het doel was om uitgebreide gebruikerservaringen en gegevens te verzamelen.

De technologie wordt voor het eerst op de openbare weg gedemonstreerd op een snelweg nabij Hamburg, Duitsland, als onderdeel van het Intelligent Transport Systems World Congress, dat daar van 11 tot en met 15 oktober plaatsvindt.

Het LCA-systeem dat wordt gedemonstreerd, is een ‘hands off’-systeem dat ervoor zorgt dat de bestuurder een volledige wisseling van rijstrook kan ‘uitvoeren’ zonder actief gebruik te maken van het stuurwiel en de pedalen. De bestuurder moet wel op de weg en het verkeer letten.