Verkoop nieuwe auto's flink teruggelopen

In juni 2020 zijn er in Europa 949.722 nieuwe auto's verkocht wat een daling betekent van 22,3% ten opzicht van juni vorig jaar. Er is echter wel weer een kleine verbetering te zien ten opzichte van mei van dit jaar toen de totale verkoop in de Europese Unie met 52,3 % daalde. Ook al werden de meeste belemmerende maatregelen opgeheven, de consumentenvraag heeft zich nog niet volledig hersteld.

Alle EU-markten bleven in juni aanzienlijke dalingen vertonen, met Frankrijk (+ 1,2%) als enige uitzondering op de regel. Dit laatste kan worden verklaard door de verkoop van voertuigen met een lage uitstoot te stimuleren. Deze maatregel werd begin juni door de Franse regering geïntroduceerd.

In de eerste helft van 2020 kromp de vraag in de EU naar nieuwe personenauto's met 38,1%, het resultaat van vier opeenvolgende maanden van ongekende dalingen. Van de vier belangrijkste EU-markten kende Spanje dit jaar tot dusver de grootste daling (-50,9%), gevolgd door Itali├ź (-46,1%), Frankrijk (-38,6%) en Duitsland (-34,5%).