Vinfast zoekt fabriek voor EV's in Duitsland

De Vietnamese autofabrikant VinFast en het economische promotiebureau Germany Trade and Invest (GTAI) gaan een samenwerking aan voor het zoeken van een locatie in Duitsland om een productiefaciliteit voor elektrische voertuigen op te zetten.

VinFast, het eerste Vietnamese automerk dat zich op de wereldwijde markt begeeft, zoekt samen met Germany Trade and Invest (GTAI, het officiële economische promotiebureau van Duitsland) naar een plek om een Duitse fabriek op te zetten waar elektrische auto’s en bussen gebouwd kunnen worden.

De CEO van VinFast en vicevoorzitter van de Vingroup, mevrouw Le Thi Thu Thuy, benadrukt dat Europa tot de belangrijkste markten behoort voor VinFast. Het opzetten van een productiefaciliteit in Duitsland, de grootste economie van Europa, is een cruciale mijlpaal in VinFast’s Europese strategie.

“Het tijdperk van auto’s verschepen over de hele wereld is voorbij, helemaal sinds COVID-19. Om klanten te winnen moet je als automerk zorgen voor een fabriek dichtbij de betreffende markt. VinFast gaat elektrische voertuigen aanbieden van topklasse en biedt een unieke klantbeleving voor een schappelijke prijs. We vertrouwen erop dat we een plek op de Europese markt zullen veroveren, want dat de transitie naar elektrisch aangedreven auto’s in Europa in volle gang is, staat als een paal boven water,” zegt mevrouw Le Thi Thu Thuy.

CEO Robert Hermann van GTAI vult aan: “Wij feliciteren VinFast met het besluit naar de grootste economie van Europa te komen en zich te vestigen in het automotive-hart van het continent. Mobiliteit is aan het veranderen in Duitsland en de verwachting is dat die verandering nog sneller zal gaan onder de nieuwe regering. We zijn verheugd dat we VinFast mogen assisteren bij het vinden van een geschikte locatie en het optuigen van hun business in Duitsland.”

Naast het zoeken naar een locatie voor de Europese productiefaciliteit ontwikkelt de Vietnamese autobouwer ook een volledig productieplan voor de huidige en toekomstige markten. Meer nieuws hierover volgt.

Behalve het al in gebruik zijnde productiecomplex in Hai Phong, Vietnam, is Vingroup onlangs gestart met de bouw van een fabriek voor accu’s van elektrische voertuigen in Vung Ang Economic Zone in de provincie Ha Tinh. Deze fabriek is 8 hectare groot en er is een investering van 4 triljoen VND (circa 155 miljoen euro) mee gemoeid. De batterijfabriek, die is ingericht om 100.000 accupakketten per jaar te vervaardigen, beschikt over een smelterij, een lasafdeling en een afdeling waar de afzonderlijke cellen tot accupakketten worden samengevoegd. De tweede fase van de fabriek biedt de mogelijkheid om complete batterijcellen te produceren waarmee de capaciteit vergroot wordt tot 1 miljoen accupakketten per jaar.