Wat gebeurt er bij een APK keuring van je auto?

In Nederland willen we dat alle auto’s die op de weg rondrijden veilig zijn. Daarom moeten alle auto’s periodiek gekeurd worden. Dat doen we met een APK. Maar hoe zit het nou precies met zo’n APK? Hoe vaak moet je je auto laten keuren en waar kun je eigenlijk terecht? Wij hebben het voor je uitgezocht.

APK is een Algemene Periodieke Keuring van je auto. Er wordt gekeken naar de technische staat van het voertuig. De APK wordt uitgevoerd door een keurmeester. Er wordt aan de hand van verschillende APK-keuringseisen bekeken of je auto goedgekeurd of afgekeurd wordt. Je kunt je APK echter niet overal laten uitvoeren. Dat kan in principe alleen maar bij een RWD erkend bedrijf, zoals bijvoorbeeld bij Janssen Van Kouwen garage Mijdrecht.

Wanneer is de APK?
Bij een nieuwe auto die op benzine rijdt vanaf het vierde jaar. Daarna pas om de twee jaar. Na acht jaar zelfs elk jaar. Personenauto’s die op diesel of LPG rijden moet je al vanaf het derde jaar APK laten testen. Is je auto dertig jaar of ouder? Dan heb je genoeg aan een tweejaarlijkse APK. En, heb je een auto die voor 1 januari 1960 gebouwd is, dan is jouw auto helemaal vrijgesteld van APK.

Tot twee maanden voor de vervaldatum van je APK kun je hem laten keuren. Dat is handig, want stel dat je jouw auto op 1 mei moet laten keuren voor de APK, dan kan het al ergens in april of zelfs in maart zonder dat de datum van 1 mei vervalt. Je hebt dus geen enkel nadeel van je auto vroeg naar de APK brengen.

Wat wordt er getest?
Tijdens de APK wordt een hele lijst met punten doorlopen. Waar je dan zoal aan moet denken? Nou, bijvoorbeeld het controleren van de banden, de remmen, de verlichting, kentekenplaten, uitlaatgassen en zelfs de leidingen onder je auto worden nagekeken. Het uitvoeren van een APK is dus een flinke klus, maar wel erg belangrijk om te onderzoeken of jouw auto aan de minimale milieu- en veiligheidseisen voldoet.