WeGo zet techniek nu ook in voor laadpalen

WeGo gaat zijn techniek nu ook toepassen in laadstations voor elektrische voertuigen. Daardoor wordt het mogelijk om de beschikbaarheid en locatie van de laadstations te zien in een app en er direct één te reserveren. De partij waarmee WeGo op dit gebied gaat samenwerken is het Texelse bedrijf EVcharge-EU. 

De toepassing werkt bij de laadstations hetzelfde als bij de deelauto’s, -scooters en -fietsen. Gebruikers met een account zien in een app waar laadstations staan of hangen en wanneer deze beschikbaar zijn. Via de app reserveert de gebruiker een laadstation op het gewenste tijdstip en voor de gewenste duur. Dat kan zowel ter plaatse als van tevoren, en een laadplek die gereserveerd is, is niet beschikbaar voor een ander. De laadsessie is vervolgens via de app te starten en te stoppen en wordt na afloop automatisch gefactureerd. 

Voor de aanbieder van zo’n laadpaal is het grote voordeel dat de gereserveerde tijd aan de gebruiker wordt gefactureerd, in plaats van het aantal afgenomen kilowattuur aan energie. De aanbieder bepaalt daarbij zelf per welke tijdseenheid een station gereserveerd kan worden. Bijvoorbeeld per minuut, kwartier of alleen per uur. Ook het tarief bepaalt de aanbieder zelf. 

De mobiele laadstations van EVcharge-EU zijn geschikt voor iedere locatie waar een elektrisch voertuig kan parkeren. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplekken bij winkelcentra, industrieterreinen, hotels, sport- en wellnesscentra en kantoorgebouwen. De laadstations zijn daarnaast ook verkrijgbaar in een versie voor particulier gebruik, met of zonder WeGo-techniek erin. Bij de eerste variant gebeurt het activeren van een laadsessie via een reservering in de app, bij de tweede zonder reservering en met behulp van een pasje.