Welke oprijplaten heb ik nodig voor mijn aanhanger?

Wie machines of motorvoertuigen vervoert in een aanhangwagen krijgt te maken met oprijplaten. Logisch, want motorvoertuigen of machines kunnen op geen andere manier op de aanhanger geplaatst worden, aangezien een aanhanger natuurlijk geen transportwagen is.

Oprijplaten worden aan de achterzijde van de aanhanger bevestigd. Op deze wijze kan de machine of het voertuig op de aanhanger gereden worden. De oprijplaat wordt bevestigd aan een haak of wordt neergelegd op de laadvloer. Maar dan zijn we er nog niet, want er bestaan uiteenlopende maten en typen oprijplaten. Het is vanzelfsprekend van belang dat de juiste oprijplaat gebruikt wordt, die het gewicht kan dragen van het apparaat wat vervoerd gaat worden en dat hij uiteraard past op de aanhanger! Alleen op deze wijze is het mogelijk om op verantwoorde wijze oprijplaten te gebruiken.

Zoals gezegd is het te belasten gewicht, het draagvermogen van de oprijplaat van groot belang. Het draagvermogen van oprijplaten wordt daarbij mede bepaald door de hoek waarin deze geplaatst wordt. Op een lage aanhanger wordt de hoek kleiner en kan de oprijplaat met minder gewicht belast worden.
Niet alle oprijplaten kunnen gebruikt worden bij rupsbanden. Wilt u een machine vervoeren met rupsbanden, controleer dan goed of de oprijplaat hiervoor geschikt is.
Koopt u oprijplaten, dan vindt u alle specifieke gegevens terug bij de productomschrijving, zoals het laadvermogen, maar ook met welke breedte van banden over de oprijplaten gereden kan worden. Het spreekt voor zich dat de banden niet breder mogen zijn dan de oprijplaat zelf, om ongelukken te voorkomen.
Oprijplaten zijn meestal van aluminium gemaakt, waardoor zij goed te tillen zijn.

Verschillende type oprijplaten
Oprijplaten zijn verkrijgbaar in uiteenlopende soorten en maten. Wij nemen hier de meest voorkomende type oprijplaten met u door:

  • Gebogen oprijplaten. Deze zijn niet recht, maar kennen een lichte ronding aan de bovenkant. De ronding zorgt ervoor dat machines die laag op de wielen staan niet de aanhanger raken tijdens het op en afrijden. Dankzij de ronding komt de machine al op de oprijplaat op vrijwel gelijke hoogte met de aanhanger.
  • Opvouwbare oprijplaten. Doordat deze over scharnieren beschikken zijn dit type oprijplaten op te vouwen, waardoor zij gemakkelijk mee te nemen zijn.
  • Oprijplaten met verhoogde randen. De verhoogde randen bieden extra zekerheid om het voertuig veilig en wel te vervoeren en in baan te blijven.
  • Rechte oprijplaten. Deze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Afhankelijk van de laadhoogte van de aanhanger moet er gekozen worden voor rijplaten die minimaal driemaal zo lang zijn als de betreffende laadhoogte.

Tot slot
Om tot exact het juiste type oprijplaat te komen, geschikt voor uw aanhanger, kunt u nu online op zoek gaan. Overal komt u de precieze specificaties tegen waarvoor de oprijplaat te gebruiken is. De juiste lengte kunt u nu zelf berekenen. Is de laadhoogte van uw aanhanger 1 meter hoog, dan dienen de oprijplaten 3 meter lang te zijn.